Årvågenhed i rollespil – og at finde det skjulte – del 3

DSC02530aI det tredje indlæg kommer turen til evnen til at få øje på ting i rollespil. Indledningsvis var vi rundt om at baghold og overraskelser, og forskellige systemers måder at få øje på ting. Dernæst fulgte et indlæg om de ting, der er skjult i rollespil, og hvordan man skjuler ting, så de kan findes. Nu kommer turen til evnerne, der kan finde det skjulte, og det bliver med et konkret udgangspunkt i Hinterlandet.

Hinterlandet og evnen til at sanse

I Hinterlandet da jeg begyndte at udvikle systemet, kom der to sanse-færdigheder, og så holdt jeg der, for det var ikke nødvendigt med flere i første omgang. De ser sådan ud:

  • Årvågen – Evnen til at sanse baghold og overraskelsesangreb og til at sove let. +4 bonus på terningkast.
  • Sanse magi – Evnen til at sanse om en ting eller et sted er fortryllet, om det hviler en forbandelse over en person, foruden om et sted er beskyttet af magiske barrierer, alarmer eller fælder. +4 bonus til terningkast til at sanse magi med.

Men nu er det tid til at kigge på revideringer.

Sanse magi kom med i stedet for en Detect Magic-spell eller en Spellcraft skill, som det fungerer i Dungeons & Dragons, fordi jeg vil en model, hvor andre end magikere kan konstatere, at noget er magisk. Mere om det i næste afsnit. Derudover er der kun evnen Årvågen. Dette skyldes hovedsageligt, at det er område af spillet, som der ikke har været særligt meget opmærksomhed vendt imod, og det har lidt den problemstilling, at der hurtigt går inflation i evnerne Årvågen og Sanse magi, når der kun er to at vælge imellem. Enten er man ikke særligt opmærksom, eller også er man årvågen eller kan mærke magi omkring sig. Det kan godt bruge en uddybning, og i lyset af diskussionen omkring at sanse i rollespil, kommer nu de udbyggede regler for at sanse i Hinterlandet.

Sanse-evner til Hinterlandet 2.0

Årvågenversion 2 – Evnen til ikke at lade sig overraske ved baghold og overraskelsesangreb og til at sove let. Man har +4 bonus til ikke at blive overrasket ved bagholdsangreb, overraskelsesangreb og lignende pludselig angreb.

Skarpsynet – Evnen til at få øje på gemte, skjulte og camouflerede skatte og døråbninger. Hvis et område eller en genstand (f.eks. en kiste) gennemrodes for at finde skjulte rum, hemmelige døre og lignende, får man en +4 bonus til at få øje på dem.

Fældesøger – Evnen til at finde og identificere fælder. Når man undersøger et sted, ting eller væsen for fælder, får man en +4 bonus til at finde fælden. Hvis tjekket klares med 8 eller mere, har man fordel på at demontere fælden.

Observant – Evnen til instinktivt at bemærke detaljer og samle spor og ledetråde.

Smagssans – Evnen til at identificere ting gennem smagssansen. Man har fordel på at identificere magiske ting, der kan identificeres gennem smag, og man har fordel på resistenstjeks til at modstå gifte og lignende farer, når man anvender deres smagssans til at identificere ting.

Bemærkninger til reglerne

Årvågen er blevet mere specifik i sin funktion, og hvor den før blev brugt til at opdage baghold, er fokus nu skiftet til at undgå at blive overrasket i forbindelse med baghold. Så lad os derfor lige få en regel med for baghold. Den kommer her:

Baghold (manøvre): Gruppen laver et kollektivt skjuletjek. Værdien af skjuletjekket fungerer som chancen for at overraske ens ofre. Når man udløser bagholdet, må ofrene lave et sansetjek mod skjuletjekkets værdi. Hvis det er succesfuldt, bliver de ikke overraskede. Hvis et baghold er succesfuldt, kan modstanderen ikke reagere i den første tur. Hvis gruppen sniger sig ind på fjender, laves i stedet for et kollektivt skjuletjek et snigetjek. Obs på at rustninger og tungt lastet kan påvirke chancen for at overraske fjender.

Overraskelsesangreb (særlig evne; monsterevne): Nogle væsner besidder evnen til at lave særlige overraskelsesangreb. Når et overraskelsesangreb foretages, skal monstrets modstandere klare et sansetjek mod monstrets overraskelsesværdi. Hvis de fejler, kan de reagere i første runde.

Reglen for baghold følger ikke den skelnen, der er i AD&D mellem overraskelse og baghold. Det er bevist. Med AD&D’s surprise-regel er der lagt mere op til, at man skal slås, for det er en taktisk fordel, som systemet forærer en, og hvis man ikke angriber eller flygter, er den taktiske fordel som regel spildt. I Hinterlandet er der i stedet tale om et møde, som kan munde ud i kamp, og det er derfor først og fremmest lagt op til, at man kan snakke og forhandle. Ikke desto mindre skal det være muligt at snige sig ind på fjender, og bagholdsmanøvren afspejler dette, og årvågen er en evne, der modvirker baghold.

Færdigheden Skarpsynet modsvarer Search/Investigation-evnen. Det er en generel bonus til at undersøge ting med, som i overensstemmelse med ovennævnte fire kategorier dækker skatte og portaler. Fældesøger er en særlig evne til at finde fælder, der er smallere end skarpsynet, men til gengæld har den en sekundær effekt, og den dækker den tredje kategori. Observant dækker over den fjerde kategori, spor eller ledetråde, og således er de fire kategorier af skjulte ting dækket. Evnen Smagssans er en specialiseret udgave af sanse magi, og evner til at sanse det ekstraordinære og magiske vender jeg tilbage til.

Næste indlæg: Lavpraktiske metoder for den flittige spilleder.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: