[20. dec] Annalise – det uhyggelige vampyrrollespil

Dread, Annalise, Deadof Night, Monsterhearts, Murderous Ghosts
Dread, Annalise, Deadof Night, Monsterhearts, Murderous Ghosts

Der er vampyrrollespil, og der er gyserrollespil, og selvom Vampire: Masquerade i sin tid solgte sig selv som eksistentiel horror, har jeg ikke oplevet Vampire eller dets søskende i World of Darkness som uhyggelige rollespil eller gyserrollespil. Vampyrer har jeg kun oplevet som en del af gysergenren, når de optræder som monstre – og det gør de bland andet i den lille perle, Annalise.

På billedet har jeg samlet fem moderne gyserrollespil – Dread (Epidiah Ravachol), Monsterhearts, Dead of Night (se også 7. december), Murderous Ghosts og Annalise. Det er rollespil, som har hver deres tilgang til horror-genren og gør hver deres forsøg på at skabe gys og uhygge, og emnet for i dag er Annalise.

Murderous Ghosts kommer i et CD-cover - ligesom scenariet Glædelig jul, onkel Hubert kom i en VHS kasette.
Murderous Ghosts kommer i et CD-cover – ligesom scenariet Glædelig jul, onkel Hubert kom i en VHS kasette.

Forfattet af Nathan D. Paoletta og udgivet i 2009 dukkede Annalise op for mit vedkommende via en slags proto-kickstarter, hvor man betalte for at gøre udgivelsen mulig. Det er et story game (ligesom Polaris (10. dec.) og Lovecraftesque (13. dec.)), og som de fleste story games er det uden forberedelse, ingen fast spilleder og det anvender Conflict Resolution, som blandt afgør hvem, der har fortælleretten. Det er designet til at fortælle en bestemt type historie (ligesom mange andre story games), og her handler det om en gruppe menneskers (karakterernes) møde med en vampyr, og hvad der skæne på sigt bliver. Ender de som vampyren, kæmper de sig fri af dens greb, får de den besejret? Ingen karakters skæbne er sikker, og man må kæmpe for sin karakter, og spillerne skiftes til at tage GM-rollen på sig og udfordre de andre og skabe en truende, uhyggelig stemning.

Alt i alt synes jeg det virker, og at det giver en usædvanlig og spændende spiloplevelse – og Annalise er et vampyrrollespil, som når ind til genrens kerne og gør det godt.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[20. dec] Annalise – det uhyggelige vampyrrollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: