D&D rulings – Web Spell og Weapon Mastery

Det er ikke ukendt inden for rollespil, at der er områder, hvor reglerne er uklare, og hvor man er nødt til at træffe en beslutning om, hvorledes reglerne skal håndteres, men nogle gange kan drage ud på nettet og spørge om råd. Her er to afgørelser, som jeg var ude og indhente på nettet i forbindelse med vores spilning af D&D-modulet Talons of Night.

Web Spell

Jeg har tidligere omtalt Web Spell, og de problemer, jeg havde med formularen, lad mig opsummere det en gang mere. Først kommer selve formularteksten:

This spell creates a mass of sticky strands which are difficult to destroy except with flame. It usually blocks the area affected. Giants and other creatures with great strength can break through a web in 2 rounds. A human of Average Strength (a score of 9-12) will take 2d4 (2-8) turns to break through the web. Flames (from a torch, for example) will destroy the web in 2 rounds, but all creatures within the web will be burned for 1-6 (1d6) points of damage. Anyone wearing gauntlets of ogre power (a magical treasure) can break free of a web in 4 round. (D&D Rules Cyclopedia).

Der er alle mulige uklarheder omkring formularen: er der et saving throws? Hvor lang tid tager det at bryde fri (eksemplerne gør det umuligt at udlede en model for forskellige styrker)? Hvor fastlåst er man? Osv.

Heldigvis er der en aktiv Facebook-gruppe for D&D becmi, og selveste Frank Mentzer er aktiv i gruppen, og han kunne derfor afklare visse detaljer. Frank er designeren af den klassiske røde æske til D&D.

F. Mentzer:

Original intent (circa 1974):

Piercing and ranged missile attacks on the trapped individual(s) are possible, at a -4 penalty to hit due to webbing (though for normal damage). Most blunt or bladed weapons are ineffective. Area effects are ideal.

A trapped individual may access items carried for personal use (potion etc).

F. Mentzer:

In actual use the DM wants the players to use the fire option, take 1d6, and as a tradeoff it removes the hazard entirely and almost instantly. (Very tidy.) Thus, when weapons are used against those entrapped, I lean toward having the weapons stick. Once that’s known it limits the options.

Assorterede andre forslag blev også tilbudt (blandt andet en tabel for, hvor lang tid det tager at bryde gennem spindet afhængig af ens styrke) foruden diverse forslag om GM-fiat, hvor effekten af formularen ignoreres efter behov (men det er altid et kedeligt råd).

Weapon Mastery: Deflect

En anden problemstilling er evnen Deflect, som man opnår, hvis man har en vis grad af våbrenfærdighed med visse typer af våben. Evnen tillader en karakter at parere et angreb, så det ingen effekt har. Det gøres ved, at man laver et Saving Throw mod Death Ray. Mere præcist, som det er formuleret her:

Deflect: In addition to any attacks, the wielder of this weapon may attempt to deflect the number of melee and thrown weapon attacks indicated in one round. To deflect each attack, the character must make a saving throw vs. death ray. (Rules Cyclopedia)

Det lyder uproblematisk til at begynde med. En fighter på level 1 har trods alt 12 i sit Saving Throw mod Death Ray (dvs skal rulle 12 eller bedre, og der er normalt ingen bonus til dette rul). Imidlertid spiller vi på et langt højere level, og en fighter level 25 har for 4 i sit Saving Throw mod Death Ray. Med andre ord pareres en modstanders succesfulde angreb nu 85% af tiden, og hvis krigeren har en høj AC (vores har en på -8), så er der mange angreb, som ikke rammer, og når de gør, så bliver de to første angreb pareret med 85% sandsynlighed (for ikke nok med, at der kan pareres, det kan gøres to gange i runden).

Her kom F. Mentzer ikke på banen, men en del andre DMs, der regelmæssigt spiller D&D bød ind med forskellige tolkninger. Generelt var der konsensus om, at Deflect er en magtfuld evne, og særligt på høje levels bliver det problematisk.

Følgende tolkninger blev budt:

  • Kun våben-baserede angreb fra Medium Size eller mindre modstandere kan Deflectes.
  • Nogle ubevæbnede angreb (fra klør og bid) kan deflectes, andre kan ikke (basis-reglen er, at kun våben kan deflectes)
  • Saving Throw modificeres ikke af magi (eller andre justeringer)
  • Saving Throw værdien er låst baseret på karakterens saving throw på level 1.
  • Angreb med en naturlig 20’er kan kun Deflectes med en naturlig 20’er
  • Disarm Attacks kan ikke Deflectes

Og så var der naturligvis assorterede råd om flere og større modstandere etc., med andre ord at skrue op for modstanden for at kompensere for våbenfærdighederne, men på nuværende tidspunkt har det ingen relevans. Tilsvarende anbefalingen om at tildele modstandere matchende Weapon Mastery (med risiko for kampe, der trækker i langdrag, hvis begge de kæmpende kan deflecte).

Weapon Mastery reglerne blev oprindeligt introduceret i D&D Master Set, så de er tænkt til høj-level spil, men de synes ikke at være tænkt igennem til høj-level spil. Praksis viser, at der er forsøgt forskellige løsninger. I første omgang bliver min egen løsning at være opmærksom på angrebstypen (klør, bid, tentakler, våben), da nogle ikke kan deflectes, og så tage størrelsen ind som regel, da det vil bringe flere modstandere tilbage i vores spil.

Enkelte NPC’er vil muligvis blive udstyret med evner til at omgå Deflection, så det er muligt at udkæmpe en-til-en kampe og stadig have NPCen til at ramme krigeren (og vice versa). I mange andre sammenhænge vil Deflect forblive en magtfuld evne, så vores paladin i særdeleshed kan få fornøjelsen af at vade gennem slagmarker.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “D&D rulings – Web Spell og Weapon Mastery

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: