Hinterlandet/Dungeons & Dragons – fortolkninger af trylleformularer

På det seneste har vi i min ene spilgruppe været godt i gang med at spille os gennem et level 20+ scenarie, og der er nogle interessante benspænd omkring formularerne. Magikerne har adgang til virkelig mange af dem fra spell level 1 til 9. Uheldigvis er formularbeskrivelserne i D&D becmi temmelig vage (se for eksempel afklaringen af Web Spell, hvor selveste Frank Mentzer var flink at komme med en afgørelse).

Fordi vi er hoppet direkte ind i en ekstrem høj level gruppe, har vi ikke haft tiden til at lære formularerne gradvist og etablerer regelafgørelser for de enkelte formularer. En forskel mellem min nuværende Tomb of Annihilation – Mystara Edition kampagne og Talons of Night scenariet er, at i den førstnævnte har vi spillet os vej fra niveau 1 og de første formularer og frem til det nuværende niveau med de senest erhvervede formularer, imens vi i den anden gruppe har kastet os ud i level 20+ spil med adgang til spells fra niveau 1 til 9 (samtidig med at det er en version af reglerne, som ikke spiller med normalt, og at der er talrige små forskelle mellem de formularer, vi kender fra 3e eller 5e og så til D&D becmi).

Der er en fortolkningspraksis i rollespil, og særdeleshed i D&D med sine mange trylleformularer, hvor mange formularer skaber særegne situationer, som ikke kan dækkes af formularbeskrivelsen endeligt, og som man derfor er nødt til at tolke. Tolkninger skaber præcedens for, hvordan en formular fremover skal gælde – således at vi nu har etableret at Flaming Sphere fremover synker, når den ruller ud på vand.

I Tomb of Annihiliation fører vi journal fra gang til gang, hvor spillerne skriver in character betragtninger ned, og det er en mulighed, at vi afsætter en sektion af journalerne til at rumme formulartolkninger fremover. Journalreglen har jeg udbygget til også at inkludere beskrivelser af formularer, som opfører sig mærkeligt eller skaber bi-effekter: Trylleformularer på afveje.

To Hinterlandet formularer med tolkningsfelter

Reglen om uforudsete komplikationer/trylleformularer på afveje er et sæt regler for, hvornår spilleder kan introducere divergerende tolkninger på formularer, som typisk vil have negative konsekvenser for spillerne. Hvad det ikke dækker er det generelle behov for at introducere fortolkninger, som i tilfældet med en Flaming Sphere spell, som rullede ud på vand, og vi måtte finde en tolkning for konsekvensen for formularen.

Med lang tids brug af de samme regler opstår tolkninger af formularer, og der etableres en praksis for, hvordan en given formular virker under forskellige omstændigheder (og det kan ses, hver gang man render ind i en GM, der har spillet i 10-20 år med samme regler, for der er ofte vokset et helt ringbind frem af husregler, tolkninger, regeltilføjelser mm). Det kan være interessant at formalisere disse tolkninger, og særligt for Hinterlandet har jeg en model for, hvordan det skal gøres.

Til Hinterlandets magisystem har jeg længe haft følgende model i tankerne til at håndtere formularerne, nemlig at der sættes et fortolkningsfelt på formularen:

Helt generelt er tanken, at de tolkninger, man udvikler i sit spil, skal noteres i regelbogen under formularen. Dels er det for at sætte ord på de tolkninger, man laver i spillet, og ligefrem etablere i regelbogen, at tolkninger er en del af spillet. Dels er det for at skabe i teorien lokale traditioner og implicitte variationer over de forskellige formularer, så en given formular kan fungere forskelligt fra regelbog til regelbog – måske fordi det er forskellige magikere, der bruger samme formularer med bittesmå forskelle?

Andre D&D magi-regler

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: