Tomb of Annihilation – husregel: Nerfingen af Guidance

Tomb of Annihilation kampagnen bruger en række husregler, som tilpasser kampagnens regler til en form, som understøtter spillet ved bordet. Det skal her handle om endnu en sådan regel.

Tilpasningen af formularer

Jeg har tidligere begrænset en række formularer i kampagnen (Create Water, Light og lignende), som i ældre versioner af D&D var level 1 eller højere formularer, og derfor en begrænset ressource for spillerne at anvende. I senere versioner er formularerne blevet reduceret til cantrips, som kan kastes konstant og derfor ikke en begrænset ressource. En konsekvens er, at formularerne fjerner udfordringen ved overlevelse i vildmarken, og fordi Tomb of Annihilation handler om strabadserne i vildmarken er formularer, der fjerner udfordringen enten fjernet eller løftet op til højere levels. Formularer som skaber mad, vand, lys gratis er ikke længere cantrips. Hvis en gratis formular (dvs. en cantrip) fjerner et problem, er formularen fjernet eller gjort til en højere level formular (Light er level 1, Create Water er level 3 osv.).

Problemet med Guidance

Guidance er en cantrip, som kan kastes hver runde, og den giver en bonus til ability checks (som inkluderer alle skill checks i spillet), og den kastes af druider og clerics. I gruppen, som rummer 15 karakterer er der flere druider og clerics, så der er praktisk altid mindst en spellcaster til stede, som er klerik eller druide, og derfor ser vi konstant formularen i spil.

Når vi spiller, så er der få kampe pr spilgang, og i stedet veksler spillet en del mellem sociale interaktioner mellem karaktererne og mellem PCere og NPCere, og mellem problemløsning, hvor der ofte foretages et skillcheck for at se, hvor godt et problem løses.

Problemet med Guidance er, at bonussen er så rar at have, at Guidance altid er i spil, og der er ingen situationer med undtagen af stressede situationer som i kamp, hvor Guidance ikke er i brug. Den er så meget i brug, at formularen er for nødvendig for spillet, og det er kedeligt. Løsningen er derfor, at jeg fjerner formularen fra spillet!

Men!

En af de fede ting ved Guidance er, at spillerne beskriver den måde, som formularen kommer til udtryk på, og den reflekterer den måde, som karakteren er, fra opildnende ord til tavse sigende ansigtsudtryk. Sådan noget spil vil jeg ikke gå glip af, og derfor erstattes Guidance af en husregel, som er en variant af en, som jeg har anvendt tidligere.

Husregel: Rygklap

Når en karakter forsøger et Ability Check kan en anden spillers karakter foretage en ‘rygklap’ handling, som giver en +d4 bonus til testen. Rygklappet skal foretages umiddelbart inden da, og spilleren skal beskrive, hvorledes ‘rygklappet’ kommer til udtryk reflekteret i karakterens væremåde: Det kan være opildnende ord, spydige kommentarer, inspirerende citater, sigende ansigtsudtryk, et klap på ryggen osv.

Rygklappet skal kunne nå at finde sted, og i stressede situationer vil et rygklap koste en action at anvende. Bonussen gælder for kun en test. Rygklap kan ikke kombineres, og selv hvis der er flere, som foretager et rygklap, rulles bonusterningen kun en gang.

(Basalt set ændres Guidance til at være en action, som alle karakterer kan foretage; spillere med Guidance spell skal vælge en ny cantrip til erstatning for Guidance.)

Tomb of Annihilation kampagnens husregler

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

16 kommentarer til “Tomb of Annihilation – husregel: Nerfingen af Guidance

 1. Jeg kan lide det. Jeg stødte faktisk forleden på noget lignende i traileren for spillet Wolfenstein: Youngblood hvor man spiller co-op og kaster håndtegn efter hinanden der giver forskellige buffs:

  You can even buff each other, amusingly, with ‘pep-signals’, which are emotes that provide bonuses when you activate them. A thumbs-up from my partner meant I got a bonus to my health, and my heavy metal horns gesture—you know, 🤘— gives my partner an armor buff. Pep signals come with a fun bit of dialogue from the sisters, too: “Keep it up, sis! You’re a goddamn champ!” Soph yells. “You’re killin’ it, Soph! Fuckin’-A!” hollers Jess. They’re nothing if not supportive.
  https://www.pcgamer.com/wolfenstein-youngblood-co-op-gameplay/

  Like

 2. Nu kan jeg godt tage meget fejl, men når jeg søger på Create Water så er der kun Create or Destroy Water som er en level 1 spell, jeg kan ikke finde en cantrip ved det navn. Det er rigtig at light er en cantrip i 5th.

  Like

 3. Det lyder fornuftigt. Det er en LILLE smule ærgerligt på den kant at det er et fedt lille stykke flavour ved spåkonen Shawa at hun går og rent faktisk små-spår HELE tiden — men det behøver for så vidt ikke mekanisk understøttelse.

  Og det bliver rart ikke at skulle udvælge ekspeditionsdeltagere ud fra at der altid skal være en Guidance med — hvilket rejsesystemet ellers siger at der skal! Hmm. I rejsesystemet bliver det så til dagens lille stykke teamwork flavour. Hmm. Og det betyder at man faktisk er henvist til sine party-mates, frem for bare at kunne booste sig selv. Hvilket er et nerf, men nice.

  Og en pludselig ekstra cantrip er et udmærket plaster på såret.

  Like

 4. Det tager lidt af Shawa, men hendes rygklap kan stadig komme i form af spådomme. De er nu bare ikke drevet af en spell, men af hende selv om man vil.

  Det store punkt er selvfølgelig at hun ikke kan spå for sig selv, da den side af Guidance forsvinder ud.

  Like

 5. Måske kunne man finde på en spå-cantrip, som var mindre kamp-orienteret (og ubrugelig) end True Strike? Jeg har hørt pålidelige rygter om at Shawa snart får en cantrip til rådighed…

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: