Ny dansk rollespilspodcast: GM Workshop the Podcast

En ny dansk podcast om rollespil er dukket op. Det er noget så sjældent som en ikke-Actual Play podcast, hvor værten i hver episode interviewer en erfaren spilleder om deres erfaringer og om deres praksis inden for et bestemt område.

Værten er Jacob Sørensen, der laver podcasten sammen med sin makker, Niels, og hver episode har en ny gæst. I skrivende stund er der syv interview episoder ude og en enkelt opsummeringsepisode, som nærmest kan beskrives som en sæson afslutning for de første seks samtaler.

Podcasten finder du her: GM Workshop fra Nerdy Production

Podcasten har også en tilhørende Facebook gruppe og en discord server. Husk, du kan kontakte værten, hvis du også gerne vil bidrage til emnet: gmwstp2021 [snabela] gmail [punktum] com

Gæsterne har ofte 30+ års erfaring indenfor rollespil med forskellige systemer, forenings- og con-aktiviteter og lignende. Podcasten er en god lejlighed til at høre om andres erfaringer – for vidensdeling i rollespil er vanskeligt, da det typisk fungerer bedst gennem sidemandsoplæring, og vi har ikke tid til at sidde og spille med hinanden hele tiden (der har dog været gjort spændende forsøg på at lave spillederskoler på conner og planB samlede en række GM artikler om forskellig praksis på deres blog – fra dengang hvor alle podcasts var skrevne).

GM workshop er en amatøpodcast, som disse hobbypodcasts nærmest altid er, men man kan mærke udviklingen fra episode til episode. Lyden bliver bedre, og der kommer flere små jingles ind i episoderne bestående af klassiske ‘GM udsagn’.

Blandt de første episoder fandt jeg særligt en genklang i interviewet med Jacob Octavius Jarlskov og med Mads Kirchhoff. Førstnævnte fordi han endelig fik sat ord på sin vision af det han gerne vil med sit rollespil, LEF, der for nyligt fik en udgivelse, og blandt hans praksis er at få spillerne og deres valg i centrum, og sidstnævnte fordi han og jeg har en fælles baggrund i connernes scenarieskrivningstradition, hvor det er praksis at skabe et system til at understøtte spillets fortælling.

Podcastens svaghed er at mange af interviewsne falder i den grøften med at problemet at rollespils problem er spillerne, og at rollespil ville være så meget bedre, hvis spillerne ikke var der. Det er sat på spidsen, men den måde som mange samtaler kredser om, at spillerne skal opdrages til at spille ordentligt, improvisere korrekt, forstå GMs vision rigtigt og generelt guides de rigtige steder hen i spillet er konstant tilbagevendende. På det punkt mangler samtalerne at reflektere over deres egne implicitte opfattelser om rollespil. Det kommer tydeligt frem i hver episode, hvor værten har et opvarmningsspørgsmål, der går på, hvor gæsten er på en skala fra ‘sandkasse’ til ‘railroad’, og som vi altid får et svar på fra gæsten, men de to kategorier bliver aldrig defineret (og jeg mistænker, at der sammenblandes ‘railroading’ som GM teknik og linært scenariedesign – se artiklerne af The Alexandrian om emnet). På det punkt bliver alle samtalerne sat ind i en specifik kontekst, som podcasten ikke selv har reflekteret over, i form af ‘den historiefortællende GM og de vrangvillige publikumsspillere’. Et format som for eksempel gm-løse story now baserede rollespil a la Polaris, Shock, Microscope og Until we sink udfordrer.

Find GM workshop podcasten her og giv den et lyt: GM Workshop

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Ny dansk rollespilspodcast: GM Workshop the Podcast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: