[Brætspil] Conjurers – nyt dansk brætspil

Jeg har været heldig at erhverve mig et eksemplar af det nye, danske brætspil Conjurers, der sammen med Burning Suns, er mine to store investeringer i år i danske brætspil, og de to brætspil er begge et tegn på, at det danske brætspilsmiljø er begyndt at rykke. Jeg plejer ikke at erhverve mig dansk producerede brætspil (selvom Colonies fra Among Meeples sidste år fristede, og jeg også var nysgerrig efter Clash of Cultures – som ganske vist ikke er produceret i DK), men nu er forholdene begyndt at ændre sig, og det håber jeg, de bliver ved med (et andet rigtig godt tegn er Fastavals brætspilsdesignkonkurrence, som kører på tredje år, og hvor deltagerne netop er blevet udnævnt) (Og ja, jeg regner ikke quizspil med).

Conjurers bliver udgivet her i oktober måned, og der er mulighed for at se spillet på Viking-Con (11.-13. oktober) og Spieltage (24.-27. oktober).

– Jeg har knipset et par billeder af svingende kvalitet, så der kan kigges lidt på spillet, men jeg skriver lidt om det.

Men tilbage til Conjurers, som er udviklet af Niels Wonsyld. Det er en slags Worker Placement-spil, hvor hver spiller besidder en conjurer, som dyster med de andre conjurors i landsbyen om at være den bedste og mest hæderkronede.

Vi kigger lidt i regelbogen, som er et stort flot hefte i farver. Formmæssigt og i størrelsen (men ikke i tykkelsen!) minder det lidt om regelbogen til Arkham Horror.

Spillernes Conjurers skal samle sig et menageri af væsner fra fem forskellige mytologier (Japanese, Greek, Biblical, Eqyptian, Norse), og foruden de mytologiske væsener kan man erhverve sig grej og magiske skatte af mytologisk ophav.

Her har vi så selve spillepladen. Det er en ret stor, meget farverig plade med tegninger i et let naivistisk stil, men egentlig ret charmerende. I stil med det tjekkiske Insula har spillet en visuel stil, som er sin egen. Meget fantasy (brætspil, rollespil etc.) har en tendens til at ligne hinanden, så når noget går i sin egen retning, er det interessant.

Der følger et væld af brikker med. Det er både pointbrikker, ressourcer, skadesmarkører og særlige skadesmarkører, hvor de to sidstnævte bruges, når Conjurers duellerer eller jagter nye dyr til deres hære. Visuelt er det her nok spillets svaghed, når vi har set, hvad Fantasy Flight Games kan levere af farverige brikker, så begynder man at forvente mere, og det sidste tiårs ekplosion i brætspil og muligheden for farvetryk stiller stadig større krav til designere om også at have en visuel stil i deres spil (eller at bruge farvede træklodser).

Foroven er de to typer udstyrskort, som man kan erhverve sig ved at sende enten sin Conjurer-brik eller hans assistent hen til smeden eller håndværkeren. Det er her spillet er et worker placement-spil, men med den charme, at hver assistent er en specialist (købmand, kriger, arbejder eller rekruttør), som derfor kun interagere med bestemte sektioner af brættet. Det er ikke så almindeligt (endnu) med specialiserede arbejdere, de fleste er bare generiske folk, der sendes rundt på brættet, men f.eks. i Ora & Labora skelnes der lidt på samme måde mellem arbejderne, og i Village skelnes dels via generationsnummeret, og dels via den karriere de gives (men der bliver arbejderne også i bestemte områder af brættet spillet igennem). I den nederste del af spillet er oversigtsplancherne med oversigter til indkøb og pointscoring. Der er en til hver spiller (og ikke som i Biblios, hvor oversigten er trykt inde i æsken, så spillerne hele tiden skal møve sig til for at se oversigten – stort strafpoint til Biblios for den tilgang).

Her har så et udvalg af monstrene. De er farverige, små malerier med drømmende, groteske træk, der løfter fantastikkens væsner ud af det normale. Ret stemningsfyldt. Kortene i deres opbygning minder om Magic: The Gathering, og med den sparsomme regeltekst på kortene, kunne det have været sjovt med små stemningstekster på kortene. Det er der desværre ikke noget af her.

Monstrene er sammen med de mytologiske skatte kilden til point i spillet, men monstrene kan kun erhverves gennem kampe mod monstrene, og ressourcer kan erhverves enten via ens arbejdere, eller ved at plyndre de andre troldfolk via dueller. I begge tilfælde finder man en duelplade frem:

I baggrunden ses desuden spillepladen en gang mere (og lidt af min hånd), mens den grønne plade er til at udkæmpe dueller på. Det minder lidt om Seasons, Mage Wars, Summoner Wars, Magic: The Gathering og så alligevel ikke, for i modsætning til flere af førnævnte titler, så kampe i spillet ikke den centrale drivkraft, men et delelement ved siden af worker placement-spillet. Kampene tager man to mod to (og Conjurers er oplagt designet til at være et 4-mandsspil, selvom det også kan spilles af to eller tre spillere), og man skiftes til at ligge sine monstre i spil eller lade dem angribe modstanderens monstre. Man tager højde for monstrenes særegne evner og evnerne fra deres udstyr, og så ruller man ellers et antal terninger (med værdi fra 0-2) for at se, hvor meget skade der gøres på hinanden. Ideen med at have kampe til at udspille sig på en sekundær plade og som et spil inde i spillet minder meget om Titan (og i mindre omfang om borgerkrigen i Junta), og der er en mindre svaghed i dette design, og det er risikoen for downtime for de andre spillere (klogt nok anbefaler spillet, at man så vidt muligt kører to kampe af gangen, når muligt).

Nu mangler jeg bare at få prøvet spillet, men mon ikke det sker inden længe?

Læs mere om Conjurers på Boardgame Geek.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: