Mere om den kendte verdens hemmelige tilblivelse

200px-Pellucidar1stEdFor nogen tid siden dukkede endnu en spildesigner op af fortidens tåger og løftede sløret for den tidligste tid omkring Dungeons & Dragons, og den litterære indflydelse, der ligger bag rollespillet. Det var Lawrence Schick på sin blog The Black Gate, og det blev omtalt her.

Det er interessant, fordi det giver et indblik i hvilke værker, der var med til at inspirere til tilblivelsen af D&D og dets universer, og i særdeleshed den setting, der kendes som Known World eller Mystara, og som optræder i “basis” D&D, dvs. det D&D, der blev udgivet i Den røde æske, Den blå æske og så videre, indtil det blev samlet i Rules Cyclopedia. Hvor mange af refleks nævner Ringenes herre, som kilden til D&D, er det egentlige billede langt mere komplekst, f.eks. er magi-systemet stærk inspireret af Jack Vances bøger (deraf at D&Ds magi-system typisk kaldes Vancian Magic), og flere spells og magiske skatte er hentet åbenlyst derfra.

Længe har Gary Gygax’ inspiration været kendt via appendiks N i Advanced Dungeons & Dragons 1st edition Dungeon Masters Guide (og som har været en opdateret version i D&D 5th edition), men også f.eks. gyserforfatteren H.P. Lovecraft er en tilbagevendende indflydelse på D&D fantasy-settingen (og i Dragon Magazine #12 fra feb 1978 introducerer Rob Kuntz de klassiske Cthulhu Mythos guder til D&D-settingen). I  et interview med Lawrence Schick på James Mishlers blog afsløres mere om tilblivelsen af Known World, og hvad der havde indflydelse på settingen:

One of the mountainous areas featured a “Valley of the Thunder Lizards” inspired by Burroughs’ Pellucidar that was ruled by the Mahars. To the best of my recollection this was in the mountains to the east of Darokin, at the headwaters of the Qeda River.

Pellucidar var en hul jord med dinosaurer og bronzealder-kulturer, som eksisterer i samme univers som Rice Burroughs Tarzan-historier, og her er en anden gren af inspiration til D&D, nemlig pulp adventure historierne (som gør, at der nogle steder i D&D også er King Kong-referencer , blandt andet X1 Isle of Dread og WG6 Isle of the Ape).

Noget af det kuriøse i interviewet er dette forhold til fantasy racer:

A note about the races in OKW: they’re much less hard-edged and distinct than in Middle-earth or World of Greyhawk. It’s better to think of them as tribes or ethnicities. All the breeds of humanoid mortals in OKW are inter-fertile, so wherever they’re adjacent there’s a fair amount of intermixing. If you self-identify as an elf, you’re an elf.

En af de til stadighed uafklarede ting i fantasy-rollespil er netop biologien omkring fantasy-racer. Tilstedeværelsen af elvere, dværge og des lige har sine rødder i antikkens og middelalderens forestillinger om verdens indretning, og her finder man talrige eksempler på overnaturlige og fantastiske racer, og der er talrige historier, om guder der har sex med mennesker, og om mennesker, der tager en elver, mare eller havfolk til ægtefælle, og hvordan de får en masse børn. I tidsaldre, hvor man ikke behøver bekymre sig om, hvad genetikken ville sige til emnet – for det fandtes ikke – og i en historisk periode, hvor mennesket er den eneste af sin slags  – de sidste omtrent 30000 år – er der ikke noget, der trænger på fra virkelighedens verden og gør det umuligt for to grupper af væsener (mennesker og elvere f.eks.) at få børn. Hvordan ville tingene have set ud, hvis vi ikke var den eneste slags tænkende, bevidste, humanoide væsener? I alle fald er det interessant, at se fantasy-race opløftet til en kulturel størrelse frem for en biologiske størrelse.

Læs resten af interviewet her.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “Mere om den kendte verdens hemmelige tilblivelse

 1. OKW er Original Known World og betegner den version, som Lawrence lavede sammen med sin ven, og som siden blev omskrevet og importeret til D&D. Så for at skelne mellem Lawrences Known World og den senere D&D-version af Known World anvendes betegnelsen OKW.

  Det er mit indtryk, at Tolkien er den primære kilde til ideen om halvelvere, og at han igen henter det fra diverse folklore om mennesker og elvere. Fordi Tolkien bygger et univers op omkring det, er han nødt til at gå mere i dybden med halvelveres natur, end folkloren er. Jeg må indrømme, at jeg ikke lige kan huske, hvordan og hvorledes Tolkiens halvelvere vælger deres identitet.

  Like

 2. I min nye 5e kampagne har troldmandskongernes tusindårs rige arbejdet hårdt på integration/assimilering af alle racer. 100 år efter det riges fald er kulturer bestemt ud fra geografi i stedet for race.
  Dit indlæg har givet mig ideen om at have grupper, der forsøger at finde tilbage til den originale race-kultur, men eksempelvis med mennesker der også identificere sig som dværge…. Og den helt forfærdelige racemixede tre-kvartling må også blive præsenteret!

  Like

 3. Ok, så var det nogenlunde, som jeg huskede det. På sin vis lidt et spørgsmål, om man vil bevare (arven fra) sin ‘guddommelige’ status.
  Det kunne man også lave nogle interessante historier over.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: