[11. dec] Rollespil i 2010’erne: Numenera (Cypher System)

Bag lågen hænger en gigantisk monolit af rav på størrelse med et bjerg og svæver hundrede meter over jorden. Det titaniske mesterværk er fra en forsvundne æra. Velkommen til Numenera.

En af de første store rollespilskickstartere, hvis ikke den første store, var Monte Cooks rollespil Numenera. Jeg var selv backer på spillet, fordi det lød tiltalende med dets vægt på udforskning og fjern, eksotisk fremtid. Imidlertid er settingen endt mere eller mindre som en kitchen sink anything goes fjern verden, hvor alting er på grænsen mellem ubegribelig high-tech og magi, hvor jeg havde håbet på lav-teknologisk samfund på ruinerne af højteknologi som Dying Earth-genren byder på i f.eks. bogserien The Book of the New Sun eller tegneserien Storm. Umiddelbart kan jeg ikke komme i tanke om nogen Dying Earth-genre rollespil (men der er nok en obskur GURPS-bog derude med netop den genre). Jeg kommer derfor nok ikke til at spille Numenera, som udkom i 2013. En ting, som er med til at give liv til Numenera-settingen er den visuelle side, idet Monte Cook har gjort en dyd ud af at skaffe righoldige mængder af malerier og billeder til bøgerne, og der visuelle bilag i scenarierne til spillerne, som hjælper med at skabe billeder af denne ellers umulige verden. Men selve verdenen og den tekstlige beskrivelse vækker ikke min interesse.

Imidlertid har spillet fået flere former, idet Monte Cook siden kørte en kickstarter for rollespillet The Strange (2014), hvor man bruger samme regelsystem, men nu udspiller tingene sig i vores nutid, hvor man kan rejse mellem parallelle universer, men hvert parallelunivers er underlagt sine egne naturlove, og når man rejser mellem verdenerne, transformeres man, så man følger de lokale naturlove (lidt a la rollespillet TORG, hvor jorden er invaderet udefra og underlagt forskellige fyrster, og i hver region er lokale naturlove, der nogle steder tillader ekstrem højteknologi, andre steder tillader pulp action og atter andre tillader trolddom, og lidt a la Amazing Engine-systemet, hvor man udgav en masse forskellige settings, og til hver setting blev anvendt samme regelsystem, så det skulle være muligt at reducere ens karakter til en pakke af grundlæggende færdigheder og XP-point og overføre til en anden setting og en anden kampagne).

På baggrund af at have to forskellige rollespil med samme regelsystem blev siden udgivet The Cypher System (2015), der løftede spillet op til et universalssystem (a la Genesys, FATE, GURPS, Basic, Savage Worlds), og herfra kan man så bygge sine egne verdener eller genrer op eller erhverve sig et af supplementerne med inspirerende materiale. En følge af denne tilgang har været fan-udgivelsen af rollespillet VURT (2017), som er en third party publisher, der har udgivet en bog anvendende Cypher System regelsystemet.

The Cypher System, om det er Numenera, The Strange eller VURT, er et spillerfokuseret regelssystem, som er bygget op over en 20-sidet terning, men på ingen måde noget, som ligner d20-systemet. Mekanikken her går på, at man ikke har modifiers til sit terningkast, men i stedet reducerer sværhedsgraden inden der rulles ved at introducere forskellige faktorer, som måtte gøre det nemmere for karakteren at klare sin udfordring – f.eks. ved at trække på sine evner og færdigheder og spendere point fra dem – og når man har ‘forhandlet’færdig, rulles terningen. og man slipper således for at jonglere med alskens plusser og minusser. Dertil er det kun spillerne, som ruller terninger – for eksempel enten for at overvinde monstre eller for at undgå monstre – hvilket generelt er en model, jeg godt kan lide, da det giver spillerne flere terninger at rulle, mens spilleder får lov at koncentrere sig mere om sit.

Et andet element i systemet er XP-systemet, hvor man som spilleder kan komplicere ting mod at tilbyde spillerne XP, hvilket er en sjov måde at forhandle med spillerne på, om de er interesserede i et benspænd, eller om de hellere vil videre med historien. Et tredje element er bizarre oneshot items, hvor spillerne samler mærkelige teknologiske dimser op, der tillader dem at gøre usædvanlige ting og i særdeleshed kreative ting, men som kun kan anvendes en eller få gange – på den måde kontrolleres mængden af ting, samtidig med at det opfordrer spillerne til kreative løsninger og skæve ideer, hvor de prøver fiktionen af med deres gizmo/glyph/dims. Der er nogle styrker i selve regelsystemet, som jeg ikke synes universerne til systemet endnu har formået at vække min interesse til at få afprøvet, men måske ved at gribe fat i den universelle version af reglerne og så finde en mere lokkende setting, kan jeg måske få spillet på bordet.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

18 kommentarer til “[11. dec] Rollespil i 2010’erne: Numenera (Cypher System)

  1. Der er faktisk en Dying Earth bog til Gumshoe systemet (Trail of Cthulhu m.f.). Jeg ved den eksisterer, men har aldrig læst den eller spillet efter systemet.

    Dine observationer om Numenera ringer desværre sandt. Monte Cook nævnte Book of the New Sun som inspirationskilde, og jeg var med det samme hooked. Desværre viste det sig at hans ambition gik til overfladisk at kopiere New Sun. Det er helt grelt.

    Like

  2. Den Dying Earth bog, du tænker på, er jeg ikke sikker på, hvad er for en. Der er fra Pelgrane Press udgivet tilbage i 2001 et Dying Earth RPG baseret på Jack Vances historier, men det bruger ikke Gumshoe-reglerne. Til gengæld lader det til at Gaean Reach bruger elementer fra både Dying Earth RPG og Gumshoe.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: