Et blik på Adventures in the East Mark – Basic Rule Set

Fra Spanien kommer denne D&D retro-klon, som via kickstarter er blevet oversat og udgivet på engelsk. Adventures in the East Mark kommer i en æske med et enkelt regelhefte (i farvetryk og på glittet papir), et sæt røde rollespilsterninger (fra Chessex, så de er pæne) samt en fin blyant med deres eget logo på.

Hvad er AitEM for en størrelse?

Adventures in the East Mark er som alle OSR-rollespil baseret på en specifik version af D&D-reglerne, som det enten genudgiver, reviderer eller omtænker. For Adventures in the East Mark er der tale om en relancering af D&D basic reglerne fra den klassiske Røde æske (D&D basic fra 1983, først regelsæt i D&D becmi-serien), men i modsætning til D&D basic, som kun dækker level 1-3 strækker Adventures in the East Mark sig frem til level 20.

D&D Basic Rules Set og resten af serien af regler (Expert Set, Companion, Masters, Immortal) blev alle formuleret af Frank Mentzer, da han blev sat til at lave tredje udgave af basis-reglerne, og Adventures in the East Mark begynder med et forord af Frank Mentzer, så cirklen sluttes på en meget fin måde. Hvis du vil vide mere om D&D Basic Rules, så lyt til denne episode af Lænestolsrollespil, og lyt til denne episode, hvis du gerne vil høre, hvordan det lyder, når man spiller D&D Basic Rules.

Adventures in the East Mark er en slags mildt udvidet version af D&D becmi-regelsættet, som det jævnfør traditionen fra AD&D/D&D 3rd/4th/5th dækker op til level 20 (hvor becmi-reglerne går til level 36 – dog er der level maksimum for elver, dværg og halving jf både D&D basic og AD&D), men kan man sine basis-regler, genkender man 90% af indholdet. I lighed med basis-reglerne vælger man race eller klasse, dvs. enten spiller man dværg, elver eller halving, eller også spiller man kriger, tyv, troldmand eller præst – eller man vælger en af de nye klasser i spillet: Explorer (som er en variant af AD&D 1st edition Ranger) eller Paladin (også en variant af AD&D 1st ed paladin).

Reglerne er komprimeret og skrevet på meget lidt plads, og der er ikke brugt meget plads på at forklare, hvordan man spiller eller bruger reglerne, og de lidt lemfældigt samlet i afsnit om forskellige typer af regler, som dækker lidt af hvert, blandt andet hvad det koster at hyre henchmen og hvordan de skal have af andel af XP, men meget lidt om, hvorfor man skal hyre dem, og hvordan man skal spille med dem (Henchmen er en af de glemte regler eller aspekter af D&D).

Bogen rummer foruden klasser, udstyr og karakterskabelse, reglerne for kamp og diverse situationer også spells og monstre, som mestendels er de klassiske D&D-formularer og monstre (hist og her med andre navne), og så er der afsnittet med magiske skatte, som rummer en række nye magiske ting, som afspejler en anden spiltradition for, hvordan tingene skal se ud, og for oldschool D&D-spillere er her endelig noget egentlig nyt at kigge på. Alt andet er mere genkendelighedens glæde og nostalgi.

Sidst rummer regelbogen en kort beskrivelse af fantasy-settingen The East Mark som har et element af spansk middelalderfantasy, men afsnittet er så kort, at det ikke når at træde rigtig i karakter, samt et intro-eventyr. Der er ikke noget udpræget afsnit for Game Masters eller Dungeon Masters, og der er ikke nogen særlig assistance for dem til at køre spillet.

Afsluttende bemærkninger

Hvis du søger de klassiske basis-regler til D&D, som du mindes dem fra D&D basic og D&D expert, så er de fint samlet i Adventures in the East Mark kassen. Der er ikke samme pædagogiske introduktion til rollespil, som det røde basis-sæt indeholdt, og sættet er derfor ikke specielt begyndervenligt, men nemt at komme ind i for folk, der allerede ved, hvad rollespil er, og som har prøvet på et tidspunkt at spille D&D.

Systemet egner sig fint til folk, der gerne vil introducere andre for D&Dsk fantasy rollespil, men som ikke vil kaste sig ud i alle de regler, som følger med D&D 3rd/4th/5th.

I modsætning til andre retro-kloner som f.eks. Dungeonesque introducerer Adventures in the East Mark ikke læseren specifikt til OSR-spilstilen men leverer derimod et regelsystem (nærmest et genoptryk) sammen med en simpel fantasy-setting fra en periode, som mere eller mindre er OSR-bølgens guldalders ophav. Du får et simpelt sæt D&D-regler lige til at bruge uden en masse dikkedarer, og der er rige mulighed for nostalgiske spiloplevelser.

Imidlertid har Adventures in the East Mark ikke været en succes, og det yderligere materiale, som findes på spansk, skal man ikke forvente at se på engelsk. Læs mere om sættets triste skæbne her: The Unlucky English Edition.

Af andre OSR-rollespil har jeg tidligere talt om:

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Et blik på Adventures in the East Mark – Basic Rule Set

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: