Rollespil: Konsekvens eller terningkast

En metode til at udfordre måden, man spiller rollespil er ‘konsekvens eller terningkast‘.

Hver gang en spiller ønsker at gøre noget, som i andre situationer ville udløse et terningkast, tilbyder man som spilleder en automatisk succes mod, at der er en konsekvens.

‘konsekvens …’

Ved at tilbyde konsekvens kan man sikre sig fail forward i spillet, særligt de steder hvor det at fejle terningkastet ikke fører noget spændende med sig.

Eksempel: Spilleren har erklæret et forsøg på at dirke den låste dør op. Spilleder tilbyder ‘dirken bliver slidt og fremover er der 20% risiko for at den knækker ved anvendelse, indtil den bliver repareret, eller der rulles for at dirke låsen’.

Ved at tilbyde konsekvens kan man varsle potentielle trusler, og man kan derved invitere spillerne til at indikere, om de synes truslen er spændende nok.

Eksempel: Spilleren har erklæret at denne vil gennemsøge arkivet efter relevante dokumenter. Spilleder tilbyder ‘du finder de relevante dokumenter, men kultisterne bemærker din aktivitet, eller der rulles for at finde dokumenterne’. Spilleren viste ikke, at der var kultister involveret, men tænker det er interessant at bringe dem i spil, og vælger derfor konsekvens.

Ved at tilbyde konsekvens kan man skrue op og ned for graden af konsekvens, og derved gøre det til en udfordring for spillerne, om de vil gamble med et fejlet terningkast, eller om de hellere vil have konsekvensen, de kender.

Eksempel: Spilleren har erklæret, at der gøres et forsøg på at snige sig ind til maskeballet. Spilleder synes, det er en sjov idé og tilbyder ‘du kommer ind til ballet, men du genkender ikke din rival, førend I står ansigt til ansigt på dansegulvet, eller du kan rulle en test for at komme ind til ballet’.

Ved at tilbyde konsekvens kan man skubbe handlingen hen til næste højdepunkt i handlingen, og konsekvens kan være en metode til at forhandle handlingen.

Når konsekvens er etableret, kan man enten springe direkte frem til konsekvensen, eller man kan spille forløbet op til konsekvensen. I eksemplet med maskeballet kan man spille et par korte sekvenser, hvor karakteren bluffer sig forbi dørvagten, indlader sig med værtens ægtefælle, overhører et saftigt rygte (som er GMs oplæg til kommende eventyr) og derefter lader sig invitere ud på dansegulvet kun for at opdage, at karakteren står over for sin rival, eller man kan klippe frem i handlingen til selve konsekvensen og spille videre derfra.

konsekvens eller terningkast‘ kan bruges en enkelt gang i løbet af en spilgang, det kan bruges hver gang spilleder ikke synes at terningkastet er interessant nok, eller det kan bruges i en tema-episode, hvor mekanismen bruges igen og igen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Rollespil: Konsekvens eller terningkast

Skriv, skriv, skriv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.