[D&D] Skaden, det har forvoldt

For nogen tid siden blev konspirationsrollespillet Covenant tilgængeligt som pdf, og jeg var ikke sen til at sætte kløerne i det. Jeg har alle dage været fascineret af konspirationsteori og af konspirationsrollespil (derfor mine mangeårige Nephilim-kampagner), og derfor vakte Peters omtale af Covenant også min interesse.

Nu har jeg læst det, og jeg har fået en ide til en husregel, som jeg nok vil kaste i spil på et tidspunkt i min D&D-kampagne.

En helt anden form for smerte

Jeg vil her stjæle en regel fra Covenant og overføre den til D&D, både til tredje og fjerde udgave.

Målet med reglen er, at give spilpersonen en sidste chance for at holde sig i live, og udskyde en negativ konsekvens til et senere tidspunkt, hvor den så vil vende tilbage til stor gene for spilpersonen. Det er således en slags desperat valg spilleren træffer: Vælge at heale nogle hit point nu mod at få en negativ konsekvens senere på et meget ubelejligt tidspunkt.

Kernen i reglen er, at en spilperson kan vælge at få en “skades deskriptor” mod at heale nogle hit points. Deskriptoren kan senere af spilleder inddrages imod spilpersonen, som får en -5 penalty til et d20-rul. Anvendelsen af deskriptoren skal gøres før d20’eren rulles. Når deskriptoren er blevet anvendt slettes den, og den kan ikke længere give spilpersonen en straf på terningslaget.

Når spilpersonen er såret, kan spilleren vælge at heale lv + CON hp mod at tage en skades deskriptor. Dette kan gøres en gang pr. scene/kamp. En spilperson kan besidde flere deskriptors, men kun en kan spenderes pr. terningslag, så det ikke er muligt at akkumulere f.eks. et samlet -15 på et terningslag.

En deskriptor kan være en beskrivelse af fysisk skade (ødelagt knæ, forbrændt skulder, maste fingre, blødende sår), mental skade (rystende hånd, handlingslammet, nervøs trækning, angst for ild) eller noget helt tredje, såsom et ubehageligt minde (min vens død) eller et socialt stigma (vanærende ar). Når den tages i brug skal spilleder inddrage deskriptoren til at forklare hvorledes det negative spiller ind: “Dit gamle sår springer op, da du skal til at svinge sværdet (-5 på angreb)”, “Da du skal til at undvige ildkuglen, svigter dit ødelagte knæ dig (-5 på reflex save)”, “Du står handlingslammet, da røveren træder ud af den mørke gyde og trækker sit sværd (-5 på initiative)” eller “Netop i det øjeblik træder billedet af din dræbte ven ind i dit sind, og dine tanker formørkes (-5 på et skill check).

I fjerde udgaven af D&D kommer den til at fungere på følgende vis:

Spilleren kan aktivere en gratis healing surge som en minor action mod at tage den alternative skade. Hit pointne heales mod at spilpersonen har en skades deskriptor, der kan anvendes senere. Denne action kan foretages en gang pr. encounter.

Denne form for deskriptiv skade findes i en variant i Cold City, hvor hit point og des lige er erstattet af negative deskriptors, der akkumuleres indtil spilpersonen er handlingslammet, og derved vil tabe en konflikt, der går ud på at slå spilpersonen ihjel.

Andre rollespil

Samme regel kan også overføres til andre rollespil, f.eks. Call of Cthulhu, hvor det er relativt simpelt at implementere reglen. Da skade er langt sværere at hele i CoC bør det også afspejles i konsekvenserne af den alternative skade. Det løses ved at indlåne lidt mere fra Covenant.

Regel

  • Spiller kan vælge i stedet for hit point-skade at få alternativ skade.
  • Spilleder og spiller forhandler om alternativ skade. Skadesforvolder har det afgørende ord.
  • Den alternative skade kan ved et senere terningslag inddrages som en negativ konsekvens i form af -40% på et færdighedsrul (og ikke på Sanity Checks).
  • Den alternative skade forsvinder ikke, når den har været inddraget som negativ konsekvens. I stedet forbliver skaden gennem et helt scenarie eller et kapitel i en kampagne, og den må anvendes en gang pr. scene (dette antager som udgangspunkt, at der er flere terningslag i en scene, f.eks. ved udforskningen af et hjemsøgt hus, i en kampscene med kultister eller efterforskningen af onkel Huberts død).

Døden er ingen let sag

Belært af erfaringerne fra D&D-kampagnen, så er timingen af brugen af denne regel ikke et uvæsentligt spørgsmål. Enten kan døden indtræde med vanskelighed, og så kan valget om den alternative skade træffes efter at skadesterningerne er blevet rullet, og det er åbenlyst at den rullede skade vil bringe spilpersonen ned på 0 eller færre hit points, eller også kan døden indtræde let, og så skal valget træffes senest før A) angrebsterningen rulles eller B) før skadesterningerne rulles. Spilleren kan hverken i situation A eller B kalkulere med at tage skaden eller den alternative skade – og derved bevares et spændingsmoment stadig, som kan være en central del af oplevelsen. Derfor vi for eksempel ikke implementerede denne alternative skadesregel, og derfor spilpersonen Andrewuthrams død blev så dramatisk.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: