Kampregler til live – indie-version

De andre kampregler i live

Kåre havde (kamp)regler oppe og vende på sin blog, og hvor vanskeligt det kunne være at hitte rede i reglerne midt under kamp. Det kan jeg sagtens følge med mine erfaringer fra sportsfægtning, hvor man ikke har mere end et livspoint, men til gengæld er der strenge regler for, hvornår ens angreb er gældende i kamp.

Jeg har tidligere advokeret for en indie-rollespilstilgang til live-rollespil, og i forlængelse heraf præsenterer jeg følgende regler. De er tænkt til at indgå mere eller mindre i et generisk live.

Et par af reglernes koncepter er, at du skal generelt kun huske din egen special-regel (nemlig hvornår du er udødelig), og et par enkelte specialregler gældende de andre grupper. Resten af tiden stoler du på, at dine modstandere overholder deres specialregler. Ideen er, at det er umuligt at overskue alle spillere på en gang og regulere reglerne, så derfor uddelegeres overvågningen af reglerne til den enkelte spiller. Denne skal kun overskue et lille område af reglerne, ikke spillets samlede regler.

Kamp

I kamp er det op til den enkelte spiller, om hans karakter omkommer, bliver hårdt såret, slået bevidstløs eller overlever kampen uskadt. Bliver du ramt mange gange inden for kort tid eller ramt umanerligt godt, bør du stærkt overveje at gå ned som såret/bevidstløs/død.

 • Såret – du er såret, har behov for hvile og sårpleje og er muligvis sengeliggende. Dine sår er helet næste morgen.
 • Lemlæstet – du er hårdt såret, sengeliggende eller handicappet resten af scenariet.
 • Bevidstløs – du er bevidstløs til kampen slutter
 • Død – er død (tid til en ny rolle)

Undtagelserne til reglen er følgende:

 • Hvis en modstander har en særlig drabsregel (Snigmordere, Kejserens elite)
 • Hvis du er omringet i kamp, går du altid ned. Medmindre mindst to af dine modstandere tydeligt erklærer, når du ligger på jorden, at de slår din karakter ihjel, er du stadig i live, men såret, lemlæstet og/eller bevidstløs.

Specialreglerne

Der er en særlig terminologi, man skal være opmærksom på:

 • Kamp – ethvert sted, hvor man tydeligt er i kamp med hinanden (en kniv i ryggen i en gyde er ikke kamp)
 • Slagmark – officiel plads, hvor der udkæmpes slag (et baghold i skoven eller et spontant slagsmål på torvet er ikke en slagmark)
 • Regler angivet med * er regler, man skal være opmærksom på, selvom man ikke spiller racen. Man må gerne lære de andre regler at kende, og det er en klar fordel for den, som gør det.

Orker

Orker i flok kan ikke blive dræbt i kamp. Orker er i flok, sålænge der er mindst tre, og de alle er inden for armsvidde af hinanden.

Elvere

Elvere, der kæmper med ryggen mod et træ, kan ikke blive dræbt i kamp.

Krigere

Krigere, der forsvarer en adelsdame eller prinsesse, kan ikke falde i kamp.

Paladsvagten

Paladsvagten kan ikke blive dræbt i kamp, sålænge de forsvarer kejseren i paladsets sal.

Kejserens elite

*Eliten er dødbringende krigere på slagmarken. Hvis på slagmarken I får øjenkontakt i kamp, vil deres næste hug være dødbringende – uanset hvilken regel, der ellers gælder for din karakter.

Når Kejserens elite på slagmarken kæmper i formation, kan de ikke dræbes.

Snigmordere

*Snigmordere arbejder altid i par. Hvis den ene snigmorder planter sit mærke (et sort klistermærke?) på dig, og den anden rører mærket, er du død/såret/bevidstløs efter snigmorderens ordre.

Denne regel gælder også, hvis du drikker af et mærket bæger eller spiser af en mærket tallerken, og det lige efter påpeges af snigmorderens makker.

Det var så basis-reglerne for kamp og for en række klasser i spillet. Reglerne er holdt meget simple, selvom langt flere konstellationer kan lade sig gøre, da det er intentionen, at hver spiller skal kunne administrere reglerne helt ad sig selv.

Nu skal vi til spillets næste regel:

Skygge-vandreren, Gnidsel, henter de døende

 • *Enhver, der om natten ser Gnidsel, fyldes med dødsangst. Vedkommende kan ikke røre sig ud af stedet, og de eneste mulige handlinger er at skrige eller græde af rædsel, besvime af angst eller falde på knæ og tigge om nåde.
 • *Når Gnidsel ligger sin hånd på en såret, lemlæstet, syg eller døende persons hoved, dør denne. Gnidsel opsøger de hjem, hvor der er syge og døende for at bringe dem til dødsriget.
 • Gnidsel kan holdes fra døren ved at bringe ofre til Fruen.
 • Fruen er en kvindelig skytsånd. Hun æres i form af træstatuetter af en halv meters højde, der står uden for hjemmets hoveddør. Familien dekorerer statuen, kommer med gaver og ofringer for at behage hende. Har familien behaget Fruen, holder hun Gnidsel fra døren.

(Rent praktisk betyder det, at når spilleren, der er “Gnidsel” passerer hjem med sårede spillere, stopper hun op og vurderer ofringerne ved Fruen – er de sparsomme eller fraværende, trænger hun ind og tager den sårede med sig)

Skyggevandreren er en refleks af, at systemet ligger op til, at spillerne selv administrerer deres sår. De vælger selv, om de er sårede og sengeliggende eller ej. For de sårede spillere introduceres Gnidsel, som er kommet for at hente dem. Heldigvis kan man gøre noget for at holde Gnidsel fra døren, og her kommer Fruen ind i billedet. Hun bliver symbolet på sårpleje. Basalt set er ideen, at spillerne selv håndterer om de bliver såret. Sker det, kan de om natten risikere at dø, men gennem pleje af statuetten beskytter man den sårede, som så kan overleve sine skader.

Baggrunden for Gnidsel og Fruen er en sammensmeltning af Beowulf, Det gamle testamente og antikkens Grækenlands religiøse praksis.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: