[Ulvevinter] Fimbulfrost – evner og færdigheder

Hver spilperson består i Ulvevinter af fire evner, og der er knyttet en række færdigheder til hver person. Færdighederne forbedres i spillet gennem erfaringspoint.

I Ulvevinter skal man rulle lig med eller lavere end færdighedens værdi for at have succes. En færdigheds værdi er som udgangspunkt sat i relation til en evne (værdien modificeres med -2, +0, +2), og den kan senere i løbet af spillet stige gennem tilegnelse af erfaringspoint.

Fortælleret og konfliktløsning

Fimbulfrost er lidt anderledes.

Måske en hel del.

Faktisk en hel del. Som udgangspunkt vil jeg gerne have conflict resolution, og jeg vil gerne have at fortælleretten veksler mellem deltagerne, og at det også er sjovt med fejlede færdighedsrul. En vej at gå er, at tage udgangspunkt i John Wicks spil (f.eks. House of the Blooded), hvor man i virkeligheden ruller om, hvem der får lov at fortælle, og fortælleren afgør, om en given handling er en succes eller et nederlag. Et succesfuldt rul giver spilleren fortælleretten, og derefter afgør spilleren om, der er tale om en succes eller et nederlag, og vice versa for spilleder. Fordelen jf. John Wick er, at spilleren kan vælge at fejle i de situationer, hvor det er sjovere at fejle end at have succes – men det er alt for vagt for mig. Et og andet sted betyder det nemlig, at hvis nederlag er mere interessant end succes, så er konflikten forkert formuleret, idet der ikke er nok på spil, hvis spilleren hellere vil fejle, og man kan ligefrem spørge, om konflikten overhovedet er relevant?

Ikke desto mindre holder jeg fast i Wicks model, men der skal kobles to forskellige effekter til udfaldet af terningeslaget i lighed med f.eks. Kunsten at fejle, som anvendes i Night’s Dark Terror-kampagnen, hvor spilleren kan indhente en gevinst ved et fejlet rul. Basalt set handler det om, at de forskellige udfald skal åbne op for nye områder af spillet i lighed med omdømme-reglerne – når en spiller har opnået en legendarisk handling i kamp, skal opdømmet opbygges ved at gå på markedet eller kroen, med andre ord åbner legendariske udfald op for at man spiller krostue-scener.

Fortælleret og Skæbnens indgreb

Spilleren laver sit færdighedsrul.

Er det en succes, må spiller vælge, enten at beskrive hvorledes handlingen er en succes (klassisk fortælleret), eller spilleren kan vælge “Den onde skæbne” og beskrive, hvorledes overnaturlige kræfter spiller ind og manipulerer karakterens handling, så selvom handlingen er en succes, slår det fejl for helten. Som bonus for at have valgt at fejle, optjener en bonusterning, der kan anvendes til et senere færdigheds- eller angrebsrul. En helt kan højest besidde tre sådanne bonusterninger af gangen.

Er det et nederlag, må spilleder vælge, enten at beskrive, hvordan helten agerer succesfuldt, men stadig fejler, eller spilleder kan være “Den gode skæbne” og beskrive, hvorledes overnaturlige kræfter spiller ind og manipulerer karakterens handling, så selvom handlingen ville være fejlet, bliver det en succes for helten. Som bonus for for at lade spilleren have succes, optjener spilleder et Sort Skæbne-point.

Bemærk, at udgangspunktet for en helts handling er, at den altid er succesfuld, men at når noget går fejl, og at handlingen derfor ikke gennemføres med succes. F.eks. helten skubber døren i for at holde orken ude, men orken sparker døren af dens hængsler. Her er helten succesfuld, men døren svigter.

Bonuspoint, Sort Skæbne-point og de overnaturlige kræfter afdækkes i indlægget om Kosmologi.

Valg af færdigheder

Jeg tager her udgangspunkt i Ulvevinter. Hver spilperson begynder derfor med tre øvede færdigheder (evne+0) og fire trænede færdigheder (evne+2). I Ulvevinter kan disse færdigheder siden købes op for erfaringspoint (næste indlæg), men deri er systemets indbyggede loft, da færdighedsrul laves med 1t10, og ’10’ fejler altid.

Umiddelbart vil jeg anvende Ulvevinters færdigheder. Det inkluderer færdigheder såsom Finde vej, Følge spor, Handel, Historie, Overtale, Sejle, Skjule sig osv. En grund hertil er, at det skal være let at konvertere karakterer mellem de to spil, Fumbulfrost og Ulvevinter.

I Fimbulfrost kan man ikke øge sine færdigheder, som det er muligt i Ulvevinter. I stedet køber man tags til sine færdigheder, som enten giver et ekstra +1 til visse situationer, eller giver adgang til en bonusscene ved automatisk succes (1) og automatisk nederlag (10).

Tags, der giver bonus, kan være personer, folkeslag, kulturer, steder osv. Det kan være Handel (elver), hvilket betyder, at der er +1 på færdigheden i handelssituationer med elvere. Der kan købes flere tags til en færdighed, men kun et tag kan gøres gældende, f.eks. Handel (elvere, dværge, Askefjel).

Tag, der giver adgang til scener, er hændelser, der kan opstå i situationen. Det kan f.eks. være Handel (svindel), hvorved at spilpersonen på en automatisk succes, enten får mulighed for at svindle eller afsløre en svindler, og ved automatisk nederlag bliver afsløret som svindler eller anklaget for svindel. Der kan knyttes flere mulige situationer til færdigheden.

Begge typer af tags kan findes på samme færdighed, f.eks. Handel (elver, Askefjel; svindel, rygte).

Anvendelsen af færdigheder

En færdighed skal gerne gælde for en hel konflikt i stil med conflict resolution, der rulles, når spilleder kan mærke, at der er noget, som spilleren ønsker at opnå (næsten det samme som “Sig ja”-reglen), og som udgangspunkt er det kun spillerne, der ruller færdighedsrul. En spiller ruller altså for, om han kan bemærke den skjulte vagt, og han ruller for, at vagten ikke bemærker den skjulte spilperson.

I lighed med BW/BE/MG må spilleder ikke forlange en serie terningkast for at se, om spilpersonen ikke fejler på et eller andet tidspunkt (hvis der skal brydes ind i slottet, skal der ikke rulles en gang pr. vagtpatrulje men en gang for alle patruljerne.

Handlinger beskrives generelt som succesfulde, de tilpasses af Den gode og Den onde skæbne, og der opstår ekstra situationer ud fra tagsne.

Pointpuljer, udstyrsstile og færdigheder

Specialevner fra f.eks. navne samt udstyr leverer puljer af point, som kan bruges til færdighedsrul. Puljerne har ikke samme navne som færdigheder – dvs. de er ikke knyttet til en bestemt færdighed, men til en type af handling – og puljerne anvendes på den færdighed, som er relevant i situationen. Det kan gøres på to måder:

1) Bonus til færdighedsrul: Spilleren spenderer point før terningkastet, og pointene i forholdet 2:1 øger færdigheden.

Eksempel 4 point spenderes fra Lusk og list-puljen til at øge Skjule sig-færdigheden med 2 point.

2) Aktiver færdigheds-tag: Spilleren spenderer point efter terningkastet, og pointene bruges til at aktivere en scenes færdigheds-tag. Spilleren kan ved succes spendere differencen mellem terningkastet og 1 på at aktivere den positive version af scenen, eller ved nederlag spendere differencen mellem terningkastet og 10 for at aktivere den negative scene.

Eksempel 1: Spilleren har rullet 6 og har succes på færdigheden Skjule sig (afsløret). Spilleren kan nu spendere fem point fra Lusk og list-puljen til at aktivere afsløret-scenen, og derved overvære nogen, som afslører noget vigtigt.

Eksempel 2: Spilleren har rullet 6 og fejlet sit forsøg på at skjule sig. Spilleren kan nu spendere fire point på at aktivere afsløret-scenen og komme godt og grundigt i genvordigheder. I begge eksempler tjener spilleren naturligvis erfaringspoint for at aktivere scenen, og da det er selvvalgt aktivering, giver det to erfaringspoint.

Udstyrspoint fornys gennem udstyrsscener, som beskrevet under udstyrsstil.

Foregående indlæg: Kamprunden i Ulvevinter

Næste indlæg: Erfaringspoint

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “[Ulvevinter] Fimbulfrost – evner og færdigheder

  1. Det virker spændende -omend svært at få et overblik endnu. Mon du sætter det op på Fredenscon?

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: