Anden advent – Playing at the World – Fra krigsspil til rollespil

Playing at the World er et digert værk på 600 sider.
Playing at the World er et digert værk på 600 sider.

Julekalenderen for rollespillere er noget frem til anden advent, og derfor finder vi en bog om rollespil frem for en rollespilsbog bag dagens låge. Værket er moppedrengen Playing at the World: A History Simulating Wars, People and Fantastic Adventures, From Chess to Role-Playing Games (Jon Peterson, 2012), som udfra titlen alene afslører sig som værende historiebog, som ikke er tiltænkt det brede publikum, men dem, som gerne vil dykke ned i detaljen, have alle fodnoterne og de minutiøse diskussioner af dateringen af fanzines – og den slags værker har altid lange undertitler.

Playing at the World er en fantastisk bog. Den er ikke letlæst populærhistorie tiltænkt at underholde læseren om verden dengang, men derimod et af de værker, som kortlægger, redegør og ordner kildematerialet, og som fungerer som springbræt for at fortælle historier for andre. Det er spændende læsning for mig, og jeg har nydt at granske bogen.

Fodnoter, der viser udfordringen ved kortlægningen af det historiske forløb.
Fodnoter, der viser udfordringen ved kortlægningen af det historiske forløb.

Nogle af de ting, der er spændende ved at læse Playing at the World og lære om rollespillets historie er at opdage, hvor ting kommer fra. Rollespil og talrige afledte medier bruger i dag løs af en masse fælles termer og udtryk, som synes så almindelige, at man knap nok kan forestille sig, at de ikke altid har været der, men hvor kommer fra udtryk og ting som fireball, hit points, armor class, level, class og så videre fra? Det er ting, som opstod i krydsfeltet mellem det krigsspilsmiljø, som Gary Gygax og andre udsprang af, da de begyndte at spille rollespil, og det rollespilsmiljø, som pludselig opstod, hvor der intet havde været før, og hvor folk begyndte at skabe virkeligheder, regler og mekanikker, som ikke tidligere havde været der. Nu synes mange computerrollespilstermer helt almindelige at anvende, men sådan var det ikke altid.

Hvis du ikke finder spænding i at pløje de 600 sider gennem, som udgør Playing at the World, kan du læse kortere men stadig spændende historier på Jon Petersons blog Playing at the World. Alternativt er der bogserien Designers & Dragons – A History of the Roleplaying Game Industry (vol 1-4) af Shannon Applecline (de fire bøger kan også være tør læsning), der optræder som The Product Historian på DrivethruRPG, hvor han skriver om tilblivelseshistorien for D&D-udgivelserne (som er let læste og rummer mange gode betragtninger). Alternativt kan man kigge på første advents bog, hvor der også er referencer til rollespilsbøgernes udgivelser.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Anden advent – Playing at the World – Fra krigsspil til rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: