Call of Cthulhu: Edge of Darkness – rollespilspodcast med Han Duo

Podcasten Han Duo med værterne Elias og Jakob har for netop udgivet en podcast-serie, hvor de spiller rollespil. Det er en Han Duo spin-off, som du finder på Podimo: Han Duo rollespiller Call of Cthulhu. Det er blevet til fire episoder, hvor de spiller rollespillet Call of Cthulhu i form af scenariet Edge of Darkness sammen med en gæstespiller, Maria, og med undertegnede som Keeper (of Lore).

Det er næsten 25 år siden jeg sidst har spillet rollespil med Elias. Dengang spillede vi en del D&D Ravenloft og Call of Cthulhu, og havde fede oplevelser med det. Så da Elias hørte, om jeg ville køre en runde Call of Cthulhu med ham og et par stykker mere til deres nye podcast-serie, så kunne jeg ikke andet end at slå til, og det viste sig at være en god og intens oplevelse, også selvom at sidde og spille foran en mikrofon var mig uvant (jeg har ganske vist to gange prøvet sammen med Lænestolsrollespil at spille foran en mikrofon, men det har været korterevarende episoder, og ikke med samme grad af professionelt udstyr: D&D basic, Helteliv). Elias, Jakob og Maria viste sig hurtigt at være superseje spillere med en rigtig god kemi. 

Scenariet vi spiller er Edge of Darkness. Det er et af de klassiske intro-scenarier, som er trykt blandt andet Call of Cthulhu 5th edition regelbogen og opdateret i Call of Cthulhu 7th edition: Starter Set. Jeg valgte scenariet fra CoC 5th-bogen, fordi vi skulle spille noget, som kunne afrundes inden for en rimelig tidsramme, og det skulle derfor ikke være en kæmpe kampagnemastodont som Masks of Nyarlathotep eller Horror on the Orient Express, som vi med nogle få episoder knap nok ville kunne komme under huden på. Der er siden blevet lavet en slags prolog til Edge of Darkness, Shadow of the Crystal Palace, som er blevet spillet af Critical Role kanalen.

Vi begyndte vores spil med at skabe karakterer. Maria, Elias og Jakob fik hurtigt skabt tre karakterer, som havde en række uforløste konflikter, som blussede frem, da de blev konfronteret ikke kun med hinanden, men også med en mystisk ondskab, som deres gamle mentor havde sluppet løs i ungdommelig kådhed.

Jeg vil ikke afsløre handlingen her – der bliver du nødt til at lytte til de fire episoder – men her vil jeg blot komme lidt på spillet set fra min vinkel. Jeg havde i dagene op til spilstart læst scenariet et par gange og taget et par praktiske noter for at lette mit overblik, og jeg havde oversat de fleste bilag til dansk, da jeg synes det styrker forløbet i spillet, at vi kan spille på vores modersmål i stedet for at veksle mellem dansk og engelsk.

Ved spilstart inden vi lavede karakterer læste jeg første del af Rupert Merriweathers brev til karaktererne højt for spillerne for at give dem en ramme at skabe karakterer ud fra: Karaktererne kendte alle Rupert fra tidligere, og de var den type personer, som Rupert ville sende nævnte brev til. Ud fra det oplæg fik vi skabt karaktererne.

Undervejs, når vi spiller, bliver der naturligvis kastet med terninger. Både på spillerne og på min opfordring, men jeg bruger en Gumshoe-baseret tilgang (Trail of Cthulhu, Ashen Stars m.fl.), hvor det at have færdigheden flere gange resulterer i en automatisk succes, så vi er sikre på, at det ikke er et tilfældigt fejlet terningkast, som bremser handlingen. Når der så kommer terninger på bordet, tilstræber jeg at associere et valg med terningerne (vil du gøre A med færdighed X eller B med færdighed Y), eller at der er en mærkbar konsekvens ved succes og ved at fejle (hvis jeg ikke kan finde en negativ konsekvens ved et fejlet rul, som er mere end ‘I finder/ser ikke noget’ eller ‘der sker ikke noget’, så er der for lidt på spil til at det er værd at rulle).

Præcis, hvordan handlingen skulle forløbe var åbent. Scenariet indeholder en vis struktur, men der er god plads til svinkeærinder, og vore tre hovedpersoner kommer ud for forskellige oplevelser, som hverken var planlagte eller forudsete men alene baseret på følgerne af deres valg og/eller af terningernes udfald. Således er store dele af andet afsnit ren improvisation, da scenarieteksten ikke rigtig tager højde for spillernes valg.

Vi havde det sjovt, mens vi spillede, og det var en fed oplevelse at spille Call of Cthulhu igen. Jeg håber, I har en god oplevelse med at lytte med.

Du kan finde episoderne Podimo – som er en podcast-tjeneste, hvis særlige podcasts er bag en paywall, og hvor man med et gratis prøve-abonnement kan få mulighed for at lytte til episoderne. Jeg har selv haft gjort brug af et sådan prøve-abonnement, da jeg lyttede til Han Duo spiller Sværd & trolddom.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

10 kommentarer til “Call of Cthulhu: Edge of Darkness – rollespilspodcast med Han Duo

 1. Halvandet afsnit inde og rigtig godt underholdt. Kemien er som du siger, god, og produktionen er topprofessionel. Jeg vil forsøge at få det anmeldt det når jeg har hørt det hele (og måske fundet den endelige løsning på Warhammer-poblemet). I (de) må helt sikkert godt lave mere.

  Liked by 1 person

 2. Hej Thomas,
  Det glæder mig at høre. Der kommer mere, og jeg er selv glædelig overrasket over kvaliteten. Vores lydmand udretter magi, og jeg er spændt på at læse en anmeldelse fra din hånd – og læse mere om dit Warhammer projekt.

  Like

 3. Halløj. Min mand hører podcasten i øjeblikket, og jeg overhørte en bid af introen fra sæson to. Der bliver brugt noget trutteværk, måske en fagot. Det minder mig helt åndssvagt om et eller andet, men jeg kan ikke for min død komme i tanke om hvad det er. Kan du mon hjælpe?
  Mvh. Tinna

  Like

 4. Det er et godt spørgsmål. Jeg ved desværre ikke, hvad det er, da jeg ikke har haft med lydredigeringen at gøre. Der tror jeg, det er bedre, hvis du spørger Elias eller Jacob – eller Anders Due Boje (jeg tror, du kan fange ham på instagram, men måske Facebook eller Twitter), da Anders stod for lyddesignet.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: