Cool Sanity

Min sommertråd om Call of Cthulhu kommer i dag til at krydse over i mit Alien-scenarie til Viking-Con. Mit Alien-scenarie (præsenteret her) kommer til at bygge på en række af de ideer, som jeg præsenterede i indlægget Library Use 90%.

Coolness

I Alien fryser Lambert fuldstændig, da hun står over for alienen, og hun er forsvarsløs, da den angriber. I Aliens falder moralen støt blandt soldaterne, og flere gange reagerer de i panik, som da en alien griber Korporal Dietrich, og hun kommer til at flambere Frost.

Hudson “That’s it man, game over man, game over! What the fuck are we gonna do now? What are we gonna do?”

Til mit første Alien-scenarie til Viking-Con udtænkte jeg en alternativ version af Sanity-reglerne, der skulle afspejle den stemning af panik og angst, som former protagonisternes handlinger i de tre første alien-film. Både ved spiltesten med mine ungdomsskole-elever og ved afprøvningen af reglerne ved Sommerspil det år, fik jeg den effekt, jeg ønskede, og derfor vil jeg genbruge reglerne.

Formålet med Coolness-reglerne er at afspejle faldet i morale og den voksende panik blandt spilpersonerne, på samme måde som det sker i filmene. Mekanikken er essentielt set den samme som Sanity-reglerne fra Call of Cthulhu, hvor spilpersonerne enten bliver såret og dræbt [mister nogen eller alle hit points] eller bliver mere eller mindre sindsyge [midlertidigt, varigt og permanent vanvittig].

I Aliens-scenariet har spilpersonerne Livspoint og de har Coolness. Ved tab af mange Coolness-point på en gang, bliver de midlertidigt panikslagne, og bliver tvunget til at reagere derefter, og ved tab af alle Coolness-point flygter spilpersonen i panik kun for at blive dræbt af en alien – og for de andre spilpersoner at finde personens lig senere.

Rent praktisk så er Coolness en form for “morale”-skade, som også kan slå spilpersonen ihjel, men undervejs aftvinger den paniske handlinger, og med viljen tager den kontrollen over spilpersonen fra spilleren.

Mekanikken

Coolness-point går på en skal fra 1 til 100, ved 0 omkommer spilpersonen, som konsekvens af en panikbaseret handling. Coolness-point fornys mellem hvert scenarie, og enkelte point kan fås igen undervejs i scenariet, men intentionen er, at det går stødt ned af bakke med pointne.

Hver spilperson begynder med Psyche*5 point (eller med Call of Cthulhu-termer med Power*5, dvs. helt den samme mængde som med Sanity point).

Coolness-checks

Når en spilperson bliver udsat for noget skræmmende, ubehageligt eller uhyggeligt, som potentielt kan svække personens morale, skal der foretages et Coolness-rul. Spilleren ruller d%, og hvis resultatet er under den nuværende Coolness-værdi mistes ingen eller ganske få point, men hvis spilleren ruller over mistes et eller flere point. Coolness-mekanikken kontrolleres af spilleder, der bestemmer om der skal rulles et Coolness-check.

Antallet af point mistet er afhængigt af situationen. Følgende tabel giver en fingerpeg for antallet af point mistet. Tallet til venstre er, hvis man klarer sit rul, og til højre, når man fejler.

 • Overrasket af alien 0/1d3
 • Overrasket af fundet af lig eller kropsdel 0/1d3
 • Finder liget af ven 0/1d4
 • Løber tør for ammunition det forkerte øjeblik 0/1d4
 • Våbnet jammer det forkerte øjeblik 0/1d6
 • Oplever fremmed persons voldelige død 1/1d6
 • Oplever vens voldelige død 1d3/1d6
 • Alienen synes usårlig 1d3/1d6+1

Konsekvenserne af tab af Coolness

Hvis en spilperson mister Coolness-point, så foretager denne en ufrivillig handling i panik. Hvis en spilperson inden for en kort tidsperiode mister 20% af sine Coolness-point, er denne panikslagen. Hvis spilpersonen mister alle sine Coolness-point, er personen fortabt.

Reaktion ved tab af Coolness-point

Når en spilperson taber Coolness-point, så aftvinges en reaktion ud fra denne tabel.

 • 1-2 point: Rystet. Spilpersonen er synligt berørt over situationen, men udviser ellers kontrol over sine egne handlinger.
 • 3-4 point: Shockeret. Spilpersonen foretager en spontan reaktion, en refleksmæssig handling, der forstyrrer et umiddelbart færdighedsrul. Spilleder kan give -20% et færdighedsrul, da den refleksmæssige handling forstyrre brugen af færdigheden (det kan enten være til den shockerede person eller en anden person, der forstyrres af den shockerede person).
 • 5-6 point: Fumler. Spilpersonen foretager en upraktisk og klodset handling, såsom at løsne et skud, tabe en ting, skubbe til en person, tabe balancen, trykke på en knap eller noget lignende.
 • 7-point: Reagerer som panikslagen (Spilleder vælger en effekt efter eget valg)

Bemærk, at antallet af point bestemmer den overordnede handling. Den præcise handling er op til spiller og spilleder. Spilleder kan lade spiller vælge handlingen, hvis den passer godt ind i situationen, men har retten til at vetoe den og diktere en anden handling.

Bemærk også, at hvis spilpersonerne skal være mere stålsatte, så hæves kategorierne, således at man er Rystet ved 1-3 point, shockeret med 4-5 point og fumler ved 6-7 point.

Reaktion, når panikslagen

Når en spilperson er panikslagen (mistet 20% af sine Coolness-point inden for kort tid), så reageres der ud fra denne tabel. Når først spilpersonen er blevet panikslagen, kan det blive meget svært at overleve. Spilleder kan vurdere, at en spilperson ophører med at være panikslagen, hvis det lykkes personerne at finde et sted, hvor de er i sikkerhed for en stund, og hvor de kan få pusten.

 • 1-2 point: Spilpersonen ryster på hænderne, bliver usikker. -20% på færdighedsrul.
 • 3 point: Handlingslammet eller flugt. 50/50 for om han flygter eller står som lammet i en runde.
 • 4 point: Handlingslammet eller flugt. 50/50 for om han smider sine ting og flygter eller står som lammet i en runde.
 • 5-7 point: Taber kontrollen. Foretager noget, som vil være livsfarligt for ham selv og/eller andre, som f.eks. at skyde løs i vilden sky, eller kaste andre ind mellem sig selv og alienen, eller springer døråbningen og lukker den tunge jerndør i for snuden af vennerne.

Også her gælder det, at den præcise handling er op til spiller og spilleder. Spiller er velkommen til at komme med et forslag, men spilleder kan vetoe og diktere en anden reaktion. Det vigtige er, at reaktionen er i overensstemmelse med spilpersonens personlighed og situationen.

Reaktion ved 0 Coolness-point

Personen omkommer som følge af at gå i panik. Det kan være, at vedkommende løber skrigende bort kun for at blive fanget af en alien, så hans venner kan høre ham omkomme (med tilhørende tab af Coolness-point), eller han foretager uforsigtige handlinger og styrter i afgrunden, eller han flygter ud gennem en luftsluse i vakuum, eller han bliver fuldstændigt lammet af panik og bliver taget af en alien eller noget lignende. I alle fald er spilpersonen fortabt, og spilleder dikterer, hvorledes spilpersonen omkommer – omend spillerne er velkomne til at komme med forslag.

Dårlig stemning – panik smitter

Hvis en spilperson oplever en ven eller allieret gå i panik, da vil spilpersonen miste Coolness-point, og i teorien kan det sætte en kædereaktion af panik og medfølgende Coolness-tab igang, hvis moralen er lav blandt en gruppe spilpersoner.

Regel: Når en spilperson oplever en anden spilperson eller betydningsfuld birolle gå i panik – enten fordi spilleren spiller det, eller fordi tab af Coolness-point dikterer det, så mistes 1d3 Coolness-point. Dette sker, hvis spilpersonen reagerer efter panikslagen-tabellen, eller hvis spilpersonen mister 4 eller flere Coolness-point på én gang.

Hvis spilpersonerne oplever stor modgang, såsom at se den sidste redningskapsel forlade rumstationen, eller opdage at nogen har saboteret alle skydevåbnene, så svækkes moralen.

Regel: I scener, hvor spilpersonerne oplever stor modgang eller svigt, kan spilleder diktere tabet af 1d4+1 Coolness-point.

Hvis moralen blandt spillerne (og ikke spilpersonerne) er lav, de agerer tvært osv., så svækkes deres spilpersoners morale også. Bemærk, dette er essentielt en “strafmekanik” til spilleder, hvor han kan “straffe” spillerne for at være i dårligt humør.

Regel: Spilleder kan diktere, at hvis en spiller spreder dårlig stemning gennem sit negative humør, så mistes 1d3+2 Coolness-point.

Læren er, at det gælder om at holde humøret højt og undgå folk med en lav morale da risikoen for, at de mistet mere morale er støt stigende, og når de mister Coolness, mister man sandsynligvis også selv. Men kan man overleve alene eller ved at lade de andre i stikken?

Og en sidste regel:

Regel: Alphakvinden blandt spilpersonerne begynder spillet med 15 ekstra Coolness-point. Kan også kaldes Ripley-reglen, om man vil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Cool Sanity

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: