[Historie] Hvor det gemmer sig i kilderne

Nogle gange er det let at sætte sig ned og skrive et givent emnes historie. Man tager ned til lokalhistorisk arkiv, hiver kassen med frem med emnets kilder og i gang med at stykke dem sammen til et historisk forløb.

Men andre gange er emnet obskurt, og man er nødt til at lede efter referencer de særeste steder. Skuespillets historie efter oldtidens Rom og frem til højmiddelalderen er relativt obskurt med yderst få bevarede teaterstykker, som gør det let at antage, at skuespillet uddør i perioden. Det forsvinder i alle let ud af kilderne, eller som Wikipedia skriver om perioden 500-900:

As such, most organized theatrical activities disappeared in Western Europe. While it seems that small nomadic bands traveled around Europe throughout the period, performing wherever they could find an audience, there is no evidence that they produced anything but crude scenes.[33] These performers were denounced by the Church during the Dark Ages as they were viewed as dangerous and pagan. (wiki)

Men hvis vi lige skifter tidsperiode til oldtidens Rom (2. årh. e.kr.), så dukker i Clement af Alexandrias skrivelser op, om hvorledes kristne bør opføre sig, denne lille bemærkning:

but the hiccup is to be quietly transmitted with the expiration of the breath, the mouth being composed becomingly, and not gaping and yawning like the tragic masks. (kilde)

Så midt i en sætning om, hvorledes kristne skal kontrollere deres hosten, fnysen, hikken, gaben og så videre – for hvis du ikke kan kontrollere noget så simpelt, hvorledes vil du så kontrollere dine andre sider? – optræder en bemærkning om, hvordan tragediens masker ser ud.

Det er aldrig helt til at sige, hvor man finder referencer til ens emner. Nogle gange er man bare nødt til at læse bredt.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: