[Shadows of Esteren] Et kig på Book 0 – Prologue

På Kickstarter blev rollespillet Shadows of Esteren søsat. Siden er bøgerne kommet i butikken, og man kan hente et introduktionshefte – Shadows of Esteren: Book 0 – Prologue – ned ganske gratis, og det er rart, for så kan jeg se nærmere på dette smukke og stemningsmættede rollespil.

I nyere tid er det kun The One Ring-rollespillet, som kommer op på siden af Shadows of Esterens lækre billeder og stemningsfyldte motiver.

Rollespillet

Shadows of Esteren er et traditionelt simulation-type adventure game rollespil. Man laver skill checks for at se, om ting lykkes eller ej, og spillederen fortæller, hvad der sker. Stemning er vigtigt i SoE, og det afspejles i bogens visuelt flotte opbygning, de mange råd spilleder rundt om i scenarierne, forslag til stemningsmusik og udgivelse af stemningsmusik til SoE (forslagene til musik spænder dog langt bredere end SoE’s egen udgivelse).

Bogen er meget klar på sit mål. Det handler om et middelalderagtigt samfund med keltiske elementer, som er ved at glide ind i kontinentets kristen-agtige kultursfære, hvor budskabet om den eneste tro er ved at transformere samfundet, og det sker i takt med missionærer besøger de tre semi-keltiske riger.

Systemet

1t10+personlighedstræk+evne (eller specialisering) vs sværhedsgrad

Sådan! Kernen er enkel.

Hver karakter rummer fem personlighedstræk, der går fra en skala på 1-5, og de fungerer både som bonusser til skill checks, og som retningslinjer for, hvordan man skal spille sin karakter. Tanken er ydermere, at de fem træk er både fordele og ulemper i en (lidt a la Burning Wheel og Mouse Guard), så høj værdi skubber ens opførsel både positivt og negativt i en retning, mens lav værdi skubber ens opførsel både positivt og negativt i en anden retning. Imidlertid er personlighedstrækket pt bare en bonus til skill checks og så en retningslinje for rollespil.

Der er 16 evner, og de har en værdi fra 0 til 5. Man kan ikke hæve en evne til mere end 5, men der kommer specialiseringer ind. Når f.eks. Naturkundskab er maxet ud ved 5, kan man erhverve sig Urtekundskab 6 som en mulig specialisering. Fordelen er, at generalister maxer ud ret tidligt, og seje karakterer er derfor begrænsede til at være seje inden for et smalle områder.

Kamp fungerer umiddelbart også simpelt. Karaktererne agerer i rækkefølge efter deres Speed-værdi. Man foretager et skill check som angreb med modstanderens forsvarsværdi som sværhedsgrad. Skaden er differencen mellem angrebstjekket og forsvarsværdien + våbnets bonus minus rustningens forsvarsværdi. Skade resulterer i, at man mister health, og hver gang X health er mistet, opsamler man en straf til sine tjeks.

Karaktererne har plotpoint i form af Survival Points. De kan bruges til omslag, til at ignorere de negative effekter af skade og til at undgå at være døende, mister man for megen health.

Godt og skidt

Det er pænt af forlaget at stille en gratis pdf til rådighed, så man kan få en introduktion til rollespillet med færdiglavede karakterer og tre scenarier. Det er en rigtig positiv ting, men det er ikke begyndervenligt. Heftet forudsætter kendskab til rollespil, og det første scenarie er eksplicit for erfarne spilledere. Det er uheldigt, at introen til spillet ikke er begyndervenlig, nu hvor der er gjort så meget ud af at have et lettilgængeligt introhefte.

Jeg kan godt lide det keltiske, middelaldersamfund, som er i kontinentaleuropas periferi, og derfor kun langsomt ved at glide ind i kultursfæren. Ideen med monstrene, feonde, i skyggerne, der kommer ud og hærger er også fin – tror jeg – da de kun spiller en beskeden rolle i Prologen. Prologen hentyder desuden til kommende forandringer i Esterens verden, og det lyder spændende, at der er et metaplot – men også problematisk, hvis metaplottet går andre steder hen, end man selv vil.

Netop fordi jeg kan lide det keltiske middelaldersamfund, som SoE fremtryller, kan jeg ikke lide deres Mage-Scientists – magientists – som bygger maskiner og leverer elektricitet via flux. De er mærkeligt ahistoriske væsener, der synes mere at være 1800-tals steampunk-personager end middelalder-folk.

Jeg finder fjollet med endnu en titel for spilleder, men SoE bruger Leader som betegnelse, men det skyldes nok, at Storyteller allerede er optaget.

Imidlertid er mit største problem med SoE, at der ikke er mere at komme efter. Regelsystemet i sin kerne enkelt og set før. Det mest spændende er, at skills spalter ud i specialiseringer, når de når et vist niveau. Intro-heftet rummer selvfølgelig kun de mest basale af reglerne. Der er ingen præsentation af fordele og ulemper, men det er heller ikke nødvendigt for at forstå systemet, og der er underliggende manøvre i kampsystemet, som heller ikke er beskrevet, men de er et tillæg til kampsystemet, som ikke ændrer på SoE’s form. Tilstedeværelsen og anvendelsen af et sanity-system er også fascinerende, men det synes ikke at rumme noget videre interessant.

På den positive side vil man med SoE have et indlevelsestungt spil, hvor spilmekaniske elementer forstyrrer indlevelsen, og des færre elementer der er des bedre. I det mindste i sin basale form synes reglerne og deres anvendelse ikke at komme videre i vejen for stemningen.

Den negative side er, at vi er tilbage i 90’er-land med råd om at ignorere reglerne og med tungt GM-styrede spilforløb, hvor en stor del af stemningen kommer fra at der finder bestemte ting sted i historierne, og spillerne skal derfor vælge det, som spilleder skjult prøver at tvinge dem i retning af:

That is when the Leader [dvs. spilleder] lets the Players speak, asking them what they want to do. The Leader should put enough pressure on them to bring them to shoot as their only natural reaction.

Scenen kræver, at spillernes karakterer kommer til at slå en bestemt NPC ihjel.

Senere dukker følgende råd op:

Describing the Feelings of the PCs
In order to make the most of the atmosphere, the Leader should take the time to detail his descriptions, which will not only deal with the concrete environment of the PCs (setting, sounds, and smells), but also with their feelings and inner world. This should help the Players put themselves in the position of their Characters.
For example, when they arrive at the camp, the warrior will ask them if they succeeded. But succeeded in what? And who is this man? Besides the appropriate description of the makeshift camp, the Leader can describe the PCs’ bafflement, their absence of any memory, and their inability to answer. The Leader can base his descriptions on the Ways of the PCs to make them more striking:
-For PCs having a high rating in Reason, the Leader can insist on the irrational dimension of the events and phenomena, confronting their logic to the absurd.
-For PCs having a high rating in Empathy, a feeling of oppression and uneasiness will dominate them. They feel bad, anxious, their chests compressed with a certain difficulty to breathe.

Der er ikke noget galt i at beskrive, hvad karaktererne sanser, og det er også okay at inkludere beskrivelser af følelsesmæssige reaktioner, som er uden ens egen kontrol (“en gysen løber ned langs ryggen”), så længe de er i overensstemmelse med karakterkonceptet, men her går rådene et skridt videre, da de opfordrer spilleder til at beskrive karakterernes reaktioner.

Alt i alt er Shadows of Esteren et meget flot og stemningsrigt rollespil. Systemet bidrager ikke med noget visionært og spændende (i introheftet), og slet ikke når jeg tager mit bibliotek i betragtning af systemer, men hvis du kun råder over tunge fantasy-systemer (D&D, Pathfinder, GURPS etc.), så er Shadows of Esteren et godt alternativ. Hvis du har spillet meget World of Darkness og gerne vil spille fantasy på WoD-vis med tung stemning og indlevelse, er Shadows of Esteren et godt bud. Savner du 90’er rollespil fra connerne, er Shadows of Esteren en mulighed for at genopleve det. Introheftet rummer tre scenarier, så du straks kan komme i gang – hent det herfra.

Er du allerede på indie-vognen, storygames, OSR-bølgen, Nordic Style, new wave-indie, så er der flotte tegninger at komme efter og ikke så meget mere.

Følg Stemmen fra ådalen på Facebook og bliv orienteret om nye indlæg.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

16 kommentarer til “[Shadows of Esteren] Et kig på Book 0 – Prologue

  1. Fed anmeldelse! Den har du fandeme skåret skarpt Morten. Det er ikke et spil jeg skal bruge tid på selvom at tegningerne da er meget pæne 😀 Tak!

    Like

  2. På GenCon købte jeg grundbogen og vist nok også en gm-screen + en print version af bogen, som åbenbart var en gratis pdf (oh well). Vi bruger reglerne til vores “Game of Thrones” inspirerede kampagne. Vi har kun spillet en gang, så jeg vil være lidt tøvende med en mere konkret vurdering af reglerne – men det lyder som en meget passende beskrivelse som du har her, Morten.
    Men jeg er så heller ikke rigtigt kommet ud af 90’erne mht til mine præferencer omkring rollespil.

    Like

  3. Navnet er et problem. Min underbevidsthed bliver ved med at ville have “Esteren” til at være kaldenavnet på en småkriminel bodegagæst. Sorry.

    Like

  4. Hej Thomas,

    Sejt, du har investeret i SoE.
    Kunne man ikke lokke dig til at komme med en anmeldelse af selve grundbogen, eller i det mindste bare nogle bogens højdepunkter?

    Like

  5. Hej Morten
    Jo, jeg vil gerne prøve at forfatte en anmeldese – men i udgangspunktet vil jeg trykke på “enig” knappen efter at have læst din anmeldelse; super lækker at se på, lidt gnidret skrevet (tydeligt at det engang var fransk og nu er oversat til engelsk), reglerne er i sin grundform nemme (og ikke særligt revolutionerende) og stemningen er fed – bortset fra fjollede magiker-videnskabsfolk der bruger Flux.

    Like

  6. Ja, SoE er trykte bøger – jeg har både prologen (0) og grundbogen (1) – og vist også en gm-skærm. Men jeg har ikke set det i nogle af de danske butikker, så jeg ved ikke rigtig hvad prisen ville være.

    Like

  7. Det fåes i bogform og grundbogen koster 399 i Faraos.

    Jeg er meget enig i anmeldelsen. Trold-videnskabsmændene virkede også forkerte på mig, og det gav også de tre semi-kelitiske lande lidt for meget hver deres cookie-cutter definition – De oprindelige, de kristnede og de ‘videnskabelige’. Tilsvarende fik jeg en vibe af at kontinente var meget klichee-fyldt. Det ægrede mig lidt, for hvis spillet skulle have noget at tilbyde så virkede det som om det skulle ligge i verdenen.

    Selv om reglerne ganske rigtigt ikke leverede noget særligt nyt, så synes jeg alligevel der var en vis charme i at statte folk ud fra deres personlighed i stedet for ud fra deres krop. Det kunne helt klart bruges til mere end det bliver gjort i pdf’en, men jeg synes stadig det virker. Det er muligvis ikke en helt ny ide, men jeg synes alligevel det er sjældent at det gøres så konsekvent.

    Jeg synes ikke helt kritikken om ikke at være begynder-venligt er helt rimelig. Jeg synes det er fair nok at det de vil er at sige “Du kender (traditionelt) fantasy rollespil – Prøv at se hvad fantasy også kan være”. Det er muligvis et gammelt trick som nogle af os gamle nisser synes vi så nok af i 9’erne, men come on nogen af os synes netop stadig det er sjovt at lege med Spelljammer, Earthdawn og Dark Sun, for nu at tage nogle af de 90’er rollespil/settings der ikke prøvede at være andet end et nyt twist på fantasy. Det skal der da også være plads til nu til dags.

    Like

  8. Angående formidlingen af spillet, så er min kritik mest mod begyndervenligheden.
    På den positive side har de lavet et fint intro-hefte til erfarne rollespillere, der gerne vil noget andet eller prøve noget nyt.
    På den negative side så er det endnu et introduktionshefte til rollespil, som ikke er begyndervenligt (vi er på vej over til en anden kæphest, men pt. er de eneste intro-rollespil på markedet basalt set Edge of Empire Beginner Set, Pathfinder Beginner Set, Ulvevinter og ikke så meget mere. D&D havde sin relancerede Red Box, men den er udgået, indtil der udkommer en 5th ed.).

    Opbygningen af scenarierne i Prologen synes jeg er lidt kringlet i forhold til erfaren/uerfaren:
    Scenarie 1: Erfarne spilledere
    Scenarie 3: Uerfarne spilledere

    PS. Prologen står også i sin trykte form hos FC til 119.-

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: