[20. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Frankrig

Lågen i julekalenderen åbnes. Et bylandskab venter, og i horisonten ses Eiffeltårnet. Altid i horisonten. Altid ude bag byens tage. Det er ikke til at tage fejl: Velkommen til rollespil fra Frankrig.

I Frankrig har de også spillet rollespil i årevis, og der er blevet oversat rollespil til fransk, og nogle franske rollespil er blevet oversat til engelsk. I 90’erne blev f.eks. både In Nomine og Nephilim oversat til engelsk, men der foregik mere end blot en oversættelse af sproget, da både regler og stil og stemning blev ændret i oversættelsen. Mine franskkundskaber er stærkt begrænsede, og jeg kender derfor kun meget lidt til det franske rollespilsmiljø og deres udgivelser, men der er ting, som i 2010’erne har nået det engelsksprogede marked.

Polaris – Oprindeligt var slutningen af 90’erne og ikke at forveksle med Ben Lehmanns indie-rollespil Polaris: Chivalric Tragedy at Utmost North er Polaris et science fiction-rollespil, som fik sin 3. udgave og via kickstarter en oversættelse på engelsk i 2015/2016. Verden er ramt af voldsomme katastrofer, og menneskeheden er flygtet ned under havets overflade. Polaris er et post-apokalyptisk rollespil, som udspiller sig under havets overflade, hvor man har genetisk tilpasset sig til forholdene. Der udspiller sig nu diverse magtkampe mellem nye faktioner, og der er kommet en kult til, som synes at besidde overnaturligt kræfter. Alt i alt lidt af hvert blandet sammen, og det minder om både tegneserien Aquablue og rollespillet Blue Planet.

Shadows of Esteren – Shadows of Esteren/Les Ombres d’Esteren er en slags multiplatform rollespil, hvortil der er udgivet soundtracks og brætspil (The Black Rose, som er i social deduction genren), og hvor stemning er en betydelig faktor. Det udspiller sig i randområderne af et pseudo-middelalderligt Europa med udgangspunkt i en halvø, som kunne svare til de keltiske områder, som de er ved at blive missionsmark af noget, der svarer til kontinentets katolske kirke, og området er nu splittet mellem de gamle og de nye traditioner. Man spiller mennesker, og nogle af dem kan besidde overnaturlige kræfter. Langt hen af vejen minder Shadows of Esteren om en slags middelalder-fantasy udgave af World of Darkness. Regelsystemet er simpelt og mest af alt designet til ikke at være i vejen, og der er lagt vægt på, at man opbygge stemning, bruger musik og lignende. Spillet udkom på engelsk i 2012.

Andre spændende titler fra Frankrig udgivet på engelsk eller fransk i 2010’erne? Der er sikkert flere titler på fransk, men er nogle af dem blevet oversat til engelsk? Skriv gerne en kommentar, hvis du kender til nogle af dem.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “[20. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil i Frankrig

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: