Anmeldelse: CAIRN – dansk udgave

Rollespillet CAIRN er et fantasy-rollespil med et meget enkelt og nemt regelsystem, hvis åndelige rødder er i de ældste udgaver af Dungeons & Dragons. Oprindeligt designet Yochai Gal med inspiration fra rollespillene Into the Odd og Knave kommer det her i en dansk udgave ved Lasse Borly, der har ladet sig inspirere af OSR-rollespilsgenren til at oversætte CAIRN.

Forsiden til Cairn - dansk udgave. Sort-hvis stregtegning af en sovende, ung mand iklædt renæssance-læder liggende mellem blomster og buskads

Du kan læse mere om CAIRN på spillets hjemmeside, hvorfra du også kan erhverve det (som PDF er det gratis – så tag et kig på det). Anmeldereksemplar venligst tilsendt af Lasse Borly.

Regelbogen til CAIRN er på 40 sider i A5 format, og der er ikke spildt nogen plads i heftet. I lighed med andre værker inden for genren, så bruges hver en flade til enten artwork, tabeller eller regler. Trods den flittige brug af hver en flade, er reglerne ikke teksttunge, og det er hurtigt at komme gennem regelbogen.

CAIRN er en del af OSR-genren, og det betyder, at reglerne finder deres inspiration i de ældste versioner af Dungeons & Dragons, men CAIRN er også en del af den senere del af OSR, hvor det er mindre vigtigt at emulere selve D&D-reglerne, og i stedet fastholde den enkelthed, som fulgte med de ældste rollespil. Spillet ligger derfor meget op til en bestemt spilstil, hvor man som spiller udforsker fiktionen, og hvor snedige løsninger og omtanke trumfer terningkast – og til at guide både spillere og spilleder (her kaldet Vogter) er de første sider i regelbogen sat af til principper, spillerprincipper og vogterprincipper, som sætter ord på, hvordan man forventes at spille spillet, og hvad det er for en spilstil, som reglerne støtter op om. Generelt er disse sider god læsning for enhver, der gerne vil have en fornemmelse for, hvad det er, som OSR kan byde på (også hvis man f.eks. har læst MÖRK BORG, og ikke ved, hvordan man skal gribe det an).

CAIRN har ingen guide til, hvad rollespil er, og det har heller ingen forslag til opbygningen af eventyr, og der følger heller ikke en verden med til spillet. På disse områder er CAIRN trods sin enkelhed ikke et begyndervenligt rollespil for spilleder/vogter, selvom det er et system, som det er nemt for spillerne at kaste sig ud i. I stedet er der de førnævnte principper til at guide spillerne ind i den rette ånd for spillet.

Fra regelbogens principper følger så rollespilsbøgers obligatoriske afsnit ud i karakterskabelse og regler, samt en lille samling udstyr, monstre, magiske skatte og trylleformularer. Som noget særligt rummer den danske udgave af CAIRN tre ekstra værktøjer: Udforskning af dungeons, udforskning af skov og solo-rollespil. Dernæst er man allerede gennem regelbogen.

Regelsystemet er bygget op over, at man ruller tests mod en egenskab (styrke, behændighed, vilje) med en 20-sidet terning, når der er noget på spil, og der er risiko for at ting, går galt. Egenskaberne erhverves ved at rulle 3t6 for hver af dem, så man har fra 3 til 18.

Hver karakter har desuden et antal livspoint, og de kan have rustning, som absorberer skade – men i CAIRN, når det kommer til kamp, ruller man ikke for at ramme, i stedet ruller man skade; dvs. kamp i CAIRN er ved, at man ruller skade fratrukket rustning, og resten reducerer en karakters Værn (dvs. deres livspoint), og ved 0 begynder ting at gå galt (man risikerer nu ar og kritiske skader, og man mister nu point i styrke, indtil den når 0, og karakteren dør).

Resten af reglerne er bygget op over ‘tags’ og ‘conditions’, hvor ting eller tilstande medfører et udtryk (f.eks. at udstyr kan være ‘klodset’, eller at man er blevet ‘Udmattet’), og disse har ofte en lille spilmekanisk effekt, som understøtter deres betydning i spillet.

Der er ikke klasser, racer, levels, XP eller lignende i systemet. Der er forslag til udstyrspakker alt efter ens karriere (ridder, skovløber, troldkarl etc.), og der er trolddom, hvor formularerne er enkle og meget åbne i deres formulering – og som det bliver enormt festligt at se spillerne være kreative med. Trolddom slipper kreativiteten løs.

CAIRN er veloplagt til enkelt eventyrligt rollespil. Hvis man for eksempel godt kunne tænke sig, at spille rollespil efter at have læst Sværd & trolddom-bøgerne – eller ligefrem spille Sværd & trolddom som rollespil, er CAIRN oplagt. På samme måde er det oplagt, hvis man gerne vil en enkel og farlig udgave af Dungeons & Dragons, eller hvis man blot gerne vil på et eventyr en eftermiddag fyldt med farer, skatte og sære monstre, eller hvis man er stødt på MÖRK BORG eller Into the Odd, men synes, der mangler lidt substans eller klarhed i reglerne.

CAIRN bliver måske ikke rollespillet, da bruges til lange kampagner, men til eventyr om lykkeriddere og nysgerrige folk, der drager ind i skoven eller ned i hullet for at se, hvad der venter, fungerer CAIRN rigtig godt. Det er rigtig godt til en eftermiddag eller aften i rollespillets tegn, hvor I gerne vil hurtigt på eventyr og ikke fokuserer så meget på at bygge spilmekanisk komplekse karakterer som i Dungeons & Dragons eller en flok sagesløse 0. level bønder i Dungeon Crawl Classics. Har du kun erfaring med D&D som rollespil, så er CAIRN en spændende ny og udfordrende måde at spille fantasy-rollespil på.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Anmeldelse: CAIRN – dansk udgave

  1. Tak for en virkelig god anmeldelse. Næste skridt bliver at hente pdf’en og have den klar på iPad inden jeg skal med toget til Jylland senere i dag.

    Liked by 1 person

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: