[3. advent] Rollespil i 2010’erne: Old School Revival/Renaissance

En stabel af slidte bøger er anbragt bag lågen. Ud af hver bog stikker masser af post-its, der er notesbøger over alt og masser af kvadreret papir fyldt med tegninger af 10 fod brede korridorer. Velkommen til OSR rollespil.

Det skal her handle om OSR – Old School Renaissance eller Old School Revival, som er et fokus på bestemt spilstil og på de systemer, som egner sig godt til den.

Old School rollespil dækker over flere ting, ligesom når jeg refererer til indie-rollespil (som i streng forstand blot er uafhængigt udgivne rollespil), hvor det typisk dækker over rollespil udgivet med tilknytning til Story Game-miljøet, så dækker OSR over flere forskellige ting, som overlapper mere eller mindre. For nogle er oldschool gaming blot en reference til, at de har spillet i 30 år, og de spiller det samme nu som dengang. For andre er det at spille noget andet end nymodens rollespil, og med nymodens rollespil menes udgivelser, som er nyere end det, hvor man selv startede, og det gør at for nogen, er rollespil udgivet fra 1977 og frem nymodens, mens det for andre er rollespil fra 80’erne, 90’erne eller 00’erne. For nogle er OSR at spille en tidlig udgave af D&D eller andre tidlige rollespil (f.eks. Traveller 1st edition, Call of Cthulhu 1st edition, Tunnels & Trolls og lignende spil). For nogle er der også et politisk standpunkt, hvor de associerer story games med SJW, og de positionerer sig selv og deres OSR rollespil som modsat det (og det kan være nogle ret kedelige diskussioner at følge fyldt med ubehagelige og intolerante udsagn).

For mig er oldschool rollespil en spilstil baseret på rollespil fra perioden 1974-1984/87, dvs. fra udgivelsen af D&D til de første DragonLance moduler, sekundært udviklingen af AD&D 2nd edition (påbegyndt 1987, afsluttet i 1989 med udgivelsen). Ikke alle rollespilssystemer egner sig til alle spilstile, eller de kræver, man vrider armen hårdt om på dem, og det er nemmere at bruge systemer, der er designet til en given spilstil end at tvinge andre, der ikke er det, til at være det. Derfor er visse systemer at foretrække over andre, når det gælder oldschool spilstilen, blandt andet systemer, der er udviklet i perioden, hvor spilstilen var i højdsædet (f.eks. D&D basic, AD&D, Traveller). Oldschool spilstilen handler om udforskning – om at trykke på knapper, hive i håndtag, undgå kampe, udforske huler, finde skatte, forhandle med væsner, finde kreative løsninger – og det er en spilstil, som inviterer til, at løsninger skal findes af spillerne frem for karaktererne (dvs. det er bedre at en spiller beskriver en måde at løse et problem på, end at spilleren gør brug af sin karakters færdighed; mange oldschool spil har ikke skills eller færdigheder, eller også opfordrer de til, at man kan undgå skill tests ved at finde på kreative løsninger). En stor del af OSR-spillet er scenarierne. Det handler ikke ikke hack n slash eller om at smukt opsatte combat encounters, men derimod om det sære, det mærkelige og det forunderlige. Scenarier er derfor vigtige, da de indeholder en masse inspiration for spilleder nemt at sætte sjove situationer i spil, og scenarier giver spilleder noget at spille direkte på eller improviserer over, hvilket kan hjælpe med til at sætte stærke ideer i spil.

OSR bølgen fik sit opsving som modreaktion på indie-bølgen i 00’erne og som modreaktion til D&D 4th edition (2008-2013). Den gav desuden en stemme til mange af de rollespillere, der op gennem 80’erne og 90’erne troligt havde spillet deres favoritrollespil og stadig gør det. OSR-bølgen rummer – trods sit fokus på tidligere tiders rollespil – en lang række nye udgivelser, mange primært i pdf-form og ofte via kickstarter, og der er de tidlige udgivelser, som typisk er retro-kloner af D&D, og de senere udgivelser, som holder fast i spilstilen, men går nye veje.

Labyrinth Lord – en retroklon af D&D becmi, som udkom i 2007, og som næsten er forsvundet igen som trykt rollespil, men som stadig er at finde, da det er gratis at bruge og gør det muligt at producere basic D&D-materiale uden at ramme ind i licensproblemer med D&D.

Castles & Crusades – en retroklon af D&D 3rd med AD&D 2nd feel, som udkom første gang i 2004, og seneste version kom i 2007. Serien nummerer sine bøger efter deres oplag, som finansieres via kickstarter, og spillet er derfor på 7. udgave. Der er desuden kommet en efterfølger til reglerne til at pulp action adventure historier i 1930’erne med. En lang række C&C moduler er i 2017 blevet konverteret til D&D 5th,

Dungeon Crawl Classics – en retroklon af D&D 3rd med AD&D 2nd feel, som er drevet af tabeller, som skaber vilde og fantasifulde effekter og beriger spillet på overraskende maner. Serien er udgivet hovedsageligt via kickstarter, og det begyndte med moduler til D&D 3.5 og 4th, men i 2011 udviklede det sig til et selvstændigt rollespil. Der er desuden en variant på trapperne, som sandsynligvis udkommer i 2018, som hedder Mutant Crawl Classics.

Lamentations of the Flame Princess – en retroklon af D&D becmi (dvs. Den røde æske (Basic) etc. serien fra 1983), men med et indbygget univers, som er flyttet til 1600-tallet, og en setting med cthulhuide elementer, og en som inddrager sex. vold og metal. Det begyndte i slutningen af 00’erne med at være AD&D/basic D&D kompatibelt materiale, som siden fik sit eget sæt regler i 2010 og seneste men ufuldstændige udgave kom i 2013.

Swords & Wizardry – en retroklon af oD&D, der begyndte at udkomme i 2009, fik sin komplette regelbog i 2010, og som siden har fundet mange pdf-udgivelser, fordi det ligesom Labyrinth Lord er nemt for andre designere at lave materiale til. De officielle udgivelser til S&W kan være svære at få fingrene i i trykt form, da de udgives via kickstarter, og der er langt mellem genoptrykkene af bøgerne.

The Black Hack – en D&D-ish retroklon, som kom i 2016, og som er meget simpel og strømlignet, og som allerede har fået flere spinoffs. Centralt er det, at spillet forudsætter, at man har erfaring med ældre versioner af D&D, og nu kan bruge reglerne til at spille en simplere, nemmere version af spillet.

Hinterlandet – en D&D-ish retroklon af dansk design, der blev udviklet i 2012 og havde sin con-debut i 2013, som der er udgivet et væld af eventyr til af forskellige forfattere, hvoraf nogle er kollaborative størrelser. Det er en strømlignet variant designet til at introducere nye rollespillere for en gammel spilstil.

Dungeon World – Dungeon World har været nævnt den 16. december, men kommer kort med igen her, da spillet fra 2011, forsøger at ramme ånden eller spilstilen med et helt andet sæt regler, nemlig reglerne fra Apocalypse World.

Torchbearer – Fra 2013 kommer denne variant af Burning Wheel, der også forsøger at ramme OSR-ånden eller stilen men uden at bruge D&D-reglerne. Bogen blev omtalt 4. december.

Dette er blot et mindre udvalg af mange af de spil, som er udkommet de sidste mange år. Der er mange udgivelser, som kun kan erhverves som pdf eller via Print on Demand, men der er meget at dykke ned i, hvis man finder stilen og genren interessant. For en meget lang oversigt over diverse retrokloner og OSR spil kan denne oversigt studeres nærmere.

OSR dækker desuden også over beslægtede genrer, og der er således også en række OSR science fiction rollespil, hvor nogle bruger D&D-variant regler, mens andre bruger deres egne eller varianter af f.eks. Traveller.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

8 kommentarer til “[3. advent] Rollespil i 2010’erne: Old School Revival/Renaissance

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: