Rollespilshistorie – En D&D dungeon fra 1976 af Sværd & trolddoms Steve Jackson

Uddrag af artiklen – selve eventyret.

Hvornår udkommer de første D&D scenarier, og hvordan så de ud? Her er en de ældste udgivne D&D dungeons.

I 1974 udkom Dungeons & Dragons i sin første gang, men allerede i 1977 var Gary Gygax godt i gang med at udvikle og udgive Advanced Dungeons & Dragons (1st edition; udgivet 1977-1979).

D&D var godt i gang med at blive en succes, og ikke længe efter udgivelsen havde spillet også spredt sig til England. I tidsskriftet Games & Puzzles (1972-1996 – under vekslende forhold) bragte Steve Jackson fra Games Workshop i maj-nummeret fra 1976 en artikel om Dungeons & Dragons, og sammen med artiklen er en dungeon klar til brug. Nogle år senere gik Steve Jackson sammen med Ian Livingstone til forlaget Penguin med et forslag om en spilbog (1980), som de to år senere udgav som den første Sværd & trolddom-bog, Troldmanden fra Ildbjerget (1982), som udkom på dansk i 1984 (igen i 2003 og oktober 2020).

Det er interessant, fordi det er en af de tidligst udgivne D&D dungeons overhovedet. Det første udgivne D&D-modul er Palace of the Vampire Queen (udgivet 1976 – før eller efter maj-artiklen? – fra forlaget Wee Warriors), og første udgivne scenarie er The Temple of the Frog fra Blackmoor supplementet (1975). Med sin dungeon i tidsskriftet Games & Puzzles bliver The Dungon of the Ground Goblins til en af de allerførste dungeons på tryk!

Artiklen handler først og fremmest om Dungeons & Dragons, som er et nyt og spændende fænomen i 1976 (hører I det, journalister. D&D var et nyt og spændende fænomen i 1976, det er over 40 år siden!).

På det her tidspunkt er rollespil, eller Fantasy Gaming, som det også kaldes i artiklen tættere på krigsspilsmiljøet Diplomacy-type, play by mail spil, end på et egentligt rollespilsmiljø, og tingene i D&D er endnu så nye, at konceptet dungeon endnu ikke er gængst, og selv det er artiklen nødt til at forklare:

These dungeons will be, at their simplest, a series of rooms connected by passages. They are arranged in a series of levels, rather like floors in a building. Level 1 is the level at which the party will enter, and various stairs, sloping passages and magical devices will connect this downstairs to level 2, 3, 4 and so on, each of which will have its own labyrinth of rooms and chambers connected by passages. At least three levels are needed to start a game but there is no limit to the maximum a GM might have in his dungeon.

Hulesystemet er også interessant, da det følger den minimalistiske model, som flere OSR designere har genoptaget, og som også anvendes i diverse One Page Dungeon koncepter. Hulerne er hjemsted for en række af de monstre, som det allerførste D&D gjorde brug af, og vi ser derfor kæmpe-edderkopper, orker, gobliner, gnolls, zombier, kæmperotter og ghouls, foruden berserkers (hvilket ikke er usædvanligt for ældre D&D eventyr) og mere interessant og usædvanligt en ‘Dungeon Keeper’ (lokation 10), som også optræder i selve artiklens eksempel på, hvordan rollespil fungerer, og her er der tale om en gammel mand, som eventyrerne spørger om råd.

Konceptet med en dungeon keeper er ellers ikke noget, der optræder i D&D-modulerne, og det muligvis en lokal tradition fra Steve Jacksons eget miljø, og karakteren kan genkendes fra senere varianter i diverse Sværd & trolddom bøger, hvor man kan finde folk i hulerne, der kan besvare spørgsmål og guide folk videre i hulerne.

Jeg fandt historien om hulerne via dette flere år gamle blogindlæg på Third Point of Singularity. Historien om tidsskriftet Games and Puzzles kan læses her.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “Rollespilshistorie – En D&D dungeon fra 1976 af Sværd & trolddoms Steve Jackson

  1. Fedt Morten! Flere indlæg om rollespilshistorie 🙂 kunne være skægt om du kunne grave nogle af de tidligste danske scenarier frem og måske skrive lidt om deres historie. Ved vi feks hvornår første con afholdtes i DK?

    Liked by 2 people

  2. Thomas: Såvidt jeg ved, så gør vi faktisk. Det er i følge Alexandria 1. Copenhagen Gamecon i 1982 som året efter blev omdøbt til Viking-Con 😀

    Liked by 2 people

  3. Super, jamen lad os få lidt mere kød på historierne så (inspireret af Lænestolsrollespils interviews med Malik Hyltoft og Palle Schmidt)

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: