Fredagsmonster: De udøde spådomskoner fra Koralbyen (D&D / Hinterlandet / Forbidden Lands)

Fredagsmonster er indlæg postet på en fredag, der beskriver et af de monstre, jeg bruger eller har brugt i en af mine rollespilskampagner. Monstret er udstyret med stats til tre forskellige rollespil, så du nemt kan finde inspiration i det og bruge det til dit eget spil.

Fredagens monster er De udøde spådomskoner fra Koraltemplet, som stammer oprindeligt fra min Tomb of Annihilation – Mystara Edition kampagne (denne episode og denne episode), som benytter sig af D&D 5th edition reglerne. Forneden kommer stats til D&D 5th, Forbidden Lands og Hinterlandet. Allersidst vil der være nogle generelle overvejelser om designet.

De udøde spåkoner

De udøde spåkoner er en trio, som i levende live besad evnen til at forudse fremtiden, og de har brugt deres overnaturlige kræfter til at narre døden og fortsætte deres eksistens til trods for at deres kroppe er døde. Spåkonerne ligner visnede gamle kvinder iklædt falmede og forrevne gevandter i spåfolkenes gule ordensfarve. Deres hud er grå af ælde og strukket stramt om knoglerne, da deres mumificerede legemer er indtørrede og nærmest kun rummer deres tørre knogler og ondsindede, korrumperede livskraft. De fastholder deres eksistens ved at dræne andre levende væsner for deres skæbnemæssige potentiale.

Den ene af de tre spåkoner holder til i det mystiske Konkylietårn, som er en tretten etager høj konkylie, som står ved bredden i Tågernes sø, mens de to andre spåkoner sammen befinder sig i en grotte i det gigantiske koralrev, som er ude på Tågernes sø, og som kaldes Koralbyen.

De to spåkoner fra Koralbyen befinder sig i en fugtig koralgrotte, som er under vandets overflade. Selve grotten er stor og rummelig, og gulvet er dækket af knædybt vand, som skjuler skarpe kanter og en ujævn overflade, som gør det vanskeligt at bevæge sig (området er difficult terrain i D&D-termer). På en lille ø eller høj midt i grotten befinder de to spåkoner sig. Deres fysiske legemer griber begge en fortryllet stav, hvis ene ende stikker ned i koraløen, og staven er årsagen til at koralbyen eksisterer. Spåkonerne manifesterer sig ved, at deres ånd forlader deres mumificerede legemer og hænger i luften tre meter over øen.

Dungeons & Dragons (Player-Facing System)

Størrelse: Medium; Type: Udød (korpolig/ulegemlig)

Spåkonerne fra Koralbyen

AC 15; HP 60; Svæve 30 fod; Afværgeslag +4; Færdighed +2; Initiativ +2

Særlige ting: Mumificeret legeme/Kropsløs – Heksens legeme er stivnet og naturligt mumificeret, men kroppens overlevelse er ikke nødvendig for heksen (krop – forsvar 10; hit points 10; afværgeslag +0; sårbar over for ild). Når hun forstyrres fra sin hvile, rejser hun sig som en kropsløs, synlig ånd, som svæver 3 meter over jorden over sit efterladte legeme.

Skæbnebetvinger – spåkonen kan en gang hver runde, reducere effekten af en formular eller en negativ tilstand til at have en varighed på 0 runder (og derved være udløbet).

Lokation: (Området spiller en rolle i dette møde)

 • Området er ekstremt fugtigt, og luften er fyldt med vanddamp. Terrænet giver fordel på afværgeslag mod ild-baserede angreb.
 • Skarpe koralkanter er skjult under knædybt vand. Området er difficult terrain. Fejlede bevægelsestests (f.eks. acrobatics eller athletics) resulterer i, at man skærer sig på skarpe koraller for 1t6 skade.

Sårbar: Deres mumificerede legemer er sårbare over for ild-baserede angreb, og de har ulempe på afværgeslag.

Angreb: Kan foretage et af nedenstående hver runde

 • Æterisk hekseklo – forsvar fra rustning og skjold tæller ikke, kun evt. magisk bonus fra rustning og skjold; nærkampsangreb +6; skade 1t10.
 • Koralgreb – rkv. 120 fod; korallerne vokser frem om en modstander og prøver at fange deres offer i væksten. Nærkampsangreb+6; skade: 1t4+2+grapple. Korallerne kan slås i stykker (AC 12; HP 10; automatisk skade 1t4+2 så længe modstander er grappled).
 • Viljegreb – rkv. 60 fod; modstanderen gribes i et mentalt greb. Denne skal før hver action udføres, foretage karisma-afværgeslag mod sværhedsgrad 14 eller miste handlingen. Grebet opretholdes så længe heksen spenderer en action, indtil ofret klarer to afværgeslag i træk.
 • Skingert sjæleskrig – rkv. 120 fod; påvirker 30 fods område. Alle i området tager 3t6 skade; skaden negeres, hvis ofret er påvirket af en eller flere gavnlige formularer, da formularen i stedet bliver opløst og absorberer skaden; hvis flere gavnlige formularer påvirker ofret, opløses en tilfældig.
 • Dræne skæbne – rkv. 90 fod; ofret mister 1t3 potentielle skæbner. Hvert offer har et antal potentielle skæbner lig med deres visdom score. Hvis de mister samtlige skæbner, har heksen skåret bort alle potentielle skæbner, og hun kan automatisk undgå alle angreb fra ofret, og hun kan ved at spendere en action, dræbe sit offer.

(Bemærk, evnen til at Dræne skæbne er ikke den samme effekt, som i Tomb of Annihilation kampagnen, men det vil blive afsløret senere.)

Forbidden Lands

Attributes: Strength 6; Agility 8
Movement: 1
Armor Rating: 2 (withered corpse)

Lokation:

 • Området er ekstremt fugtigt, og luften er fyldt med vanddamp. Terrænet giver +2 terninger på afværgeslag mod ild-baserede angreb (eller -2 terninger på ild-baserede angreb).
 • Skarpe koralkanter er skjult under knædybt vand. For at bevæge sig hurtige end forsigtig gang, skal man foretage en movement-test (med 2 succeser, hvis der løbes). En fejlet bevægelsestest resulterer i, at man skærer sig på skarpe koraller for 1 skade.

Angreb (kast 1t6 hver runde for monstrets opførsel)

 1. Æterisk klo. Spåkonen hugger ud med sine sylespidse negle, som skærer direkte gennem rustning og klæder og direkte ind i kødet på ofret. Rul angreb med 6 terninger og våbenskade 1 (skarp skade). Kun magisk værn og fortryllede rustninger beskytter mod angrebet.
 2. Koralgreb. Koraller vokser op af frem af revet og omkranser et offer, som fastlåses og flås af de skarpe koraller. En modstander inden lang afstand skal klare en movement test. Hvis der er 2+ succeser, slipper ofret helt fri, ved 1 succes undgås skade, men ofret er fastlåst, og ved 0 succeser er ofret fastlåst og rammes af et angreb på 5 terninger og våbenskade 1 (skarp skade). Ved fastlåst skal ofret klare en might test for at rive sig fri af korallen.
 3. Viljegreb. Spåkonen griber en modstander og fastlåser denne i et mentalt greb. Ofret skal før hver handling foretage en Empathy test. Hvis den fejler, hindres karakterens forsøg på at udføre handlingen. Viljegrebet varer ved, indtil karakteren har optjent 2 succeser.
 4. Fingerlet greb. Spåkonen forudser en modstanders angreb, og det næste angreb affejer hun med et fingerlet greb, og hun vender angrebet mod en anden modstander, hvis der er en anden inden for rækkevidde. Resultatet af angrebet bruges mod en anden modstander i nærkamp; hvis der ikke er en anden modstander, fejler angrebet og et evt. våben afvæbnes. 
 5. Skingert sjæleskrig. Spåkonen giver et skingert hyl fra sig, som påvirker alle modstandere inden for near afstand. Rul et angreb på 12 terninger og våbenskade 2. For hvert will power point en karakter spenderer, reduceres angrebets styrke mod karakteren med 4 terninger (min. 0).
 6. Dræne skæbne. ofret mister 1t3 potentielle skæbner. Hvert offer har et antal potentielle skæbner lig med deres Empathy + Wits score. Hvis de mister samtlige skæbner, har heksen skåret bort alle potentielle skæbner, og hun kan automatisk undgå alle angreb fra ofret, og hun kan ved at spendere en handling, dræbe sit offer.

Hinterlandet

 • Forsvar 12; Tærskel 11; Sår 5; Resistens 14 (Ild 8); Morale 18 (udød)

Særligt

Mumificeret legeme/Kropsløs – Heksens legeme er stivnet og naturligt mumificeret, men kroppens overlevelse er ikke nødvendig for heksen (krop – forsvar 10; hit points 10; afværgeslag +0; sårbar over for ild). Når hun forstyrres fra sin hvile, rejser hun sig som en kropsløs, synlig ånd, som svæver 3 meter over jorden over sit efterladte legeme.

Skæbnebetvinger – spåkonen kan en gang hver runde, reducere effekten af en formular eller en negativ tilstand til at have en varighed på 0 runder (og derved være udløbet).

Lokation:

 • Området er ekstremt fugtigt, og luften er fyldt med vanddamp. Terrænet giver fordel på afværgeslag mod ild-baserede angreb.
 • Skarpe koralkanter er skjult under knædybt vand. For at bevæge sig hurtige end forsigtig gang, skal man foretage en behændighedstest 8 (14, hvis der løbes). En fejlet bevægelsestest resulterer i, at man skærer sig på skarpe koraller for 1t6 skade. Fejles med mere end 4, mister man sit momentum og kommer ikke videre den runde.

Sårbar: Det mumificerede legeme er sårbar over for ild-baserede angreb og har ulempe på resistenstjeks mod ild.

Angreb: Hver heks kan foretage et af nedenstående hver runde

 • Æterisk hekseklo – forsvar fra rustning og skjold tæller ikke, kun evt. magisk bonus fra rustning og skjold; angreb +6; skade 1t10.
 • Koralgreb – rkv. 40 meter; korallerne vokser frem om en modstander og prøver at fange deres offer i væksten. Angreb+6; skade: 1t4+2+grebet. Korallerne kan slås i stykker (Forsvar 10; Tærskel 6; automatisk skade 1t4+2 så længe modstander er grebet).
 • Viljegreb – rkv. 20 meter; modstanderen gribes i et mentalt greb. Denne skal før hver handling udføres, foretage en resistenstest (karisma) mod sværhedsgrad 14 eller miste handlingen. Grebet opretholdes så længe heksen bruger sin handling på det, indtil ofret klarer to resistenstests i træk.
 • Skingert sjæleskrig – rkv. 40 meter; påvirker område 10 meter i diameter. Alle i området tager 3t6 skade; skaden negeres, hvis ofret er påvirket af en eller flere gavnlige formularer, da formularen i stedet bliver opløst og absorberer skaden; hvis flere gavnlige formularer påvirker ofret, opløses en tilfældig.
 • Dræne skæbne – rkv. 30 meter; ofret mister 1t3 potentielle skæbner. Hvert offer har et antal potentielle skæbner lig med deres visdom score. Hvis de mister samtlige skæbner, har heksen skåret bort alle potentielle skæbner, og hun kan automatisk undgå alle angreb fra ofret, og hun kan ved at spendere en handling, dræbe sit offer.

(Bemærk, evnen til at Dræne skæbne er ikke den samme effekt, som i Tomb of Annihilation kampagnen, men det vil blive afsløret senere.)

Bemærkninger

Spåkonerne er et større møde, og det skal gerne have en episk karakter. Deres evner er sat op til, at de kan udfordre flere karakterer, og deres styrke ligger i, at de kan hindre særligt fjender, som beror på nærkamp at komme tæt på dem – terræn spiller derfor en større rolle end normalt. Deres fysiske kroppe er en distraktion, og de er selv det endelige mål – mens den fortryllede stav er skatten, der kan erobres, og når det sker, kollapser hele stedet og tvinger heltene til en hastig retræte, inden koralbyen synker.

Spåkonerne er desuden udstyret med så mange forskellige angreb, at man kan veksle markant fra runde til runde og skabe forskellige typer af udfordringer for spillerne. Det er generelt et forsøg på at sikre variation fra runde til runde ved, at monstrene ikke har et primært angreb, som de bruger igen og igen.

Disse to spåkoner er tænkt som en del af en større træfning, som også involverer, at man møder den tredje søster enten før eller efter (som det også skete i Tomb of Annihilation-kampagnen).

Foregående fredagsmonstre

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Fredagsmonster: De udøde spådomskoner fra Koralbyen (D&D / Hinterlandet / Forbidden Lands)

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: