Cyberpunk RED: Forlorn Hope – episode 5

Velkommen til episode 5 af Cyberpunk RED-kampagnen, hvor vi spiller et scenarie fra Forlorn Hope antologien. Sidste gang sluttede på en game changer, idet vores karakterer fandt deres arbejdsgiver med halsen skåret op.

Dagens forløb

Grupper undersøger lejligheden, de er kommet til, og de bemærker følgende:

  • Liget af Susan Marrow fra HR med halsen skåret og en 100EB seddel lagt ind i såret. I hendes subdermal pockets finder de to sæt på hver 4 Gink-Cor Nanite SpeedHeal injectors.
  • Dronehøjtalere, som afspiller sval hvalsangsbossa
  • Et køleskab fyldt med instant-mad (stadig væsentlig bedre end det kibble, de normalt får fra automaterne)
  • Altheisser WonderAid Drone Bed

Dronesengen er udstyret med en offline, halvprimitiv KI, og gruppens netrunner Mono, har nogle af de bedste færdigheder inden for teknologi, så hun kigger på mulighederne for at bruge sengen til at hjælpe Ash, som er bevidstløs og på randen til døden. Rent spilteknisk kan intet lade sig gøre, da en Cryotank kun kan bruges af en Medic-karakter, og sådan en er ikke i gruppen. Jeg træffer derfor nogle afgørelser, om at Mono kan aktivere cryosengens AutoDoc og kigge på sengens mest basale indstillinger, men er nødt til at bruge dens automatiserede funktioner.

Efter at Ash har ligget i sengen og er blevet udsat for lejets avancerede førstehjælpsteknologi (som giver Ash 2xBODY score tilbage efter 8 timers behandling; naturlig healing er 1xBODY score, hvis man er inaktiv en hel dag), lyder der pludselig et ding fra maskinen, og den meddeler at medicinsk induceret coma er påbegyndt. Der går det op for gruppen, at sengen har været intenderet for den kidnappede koreaner, og at sengen er præ-programmeret til at sætte brugeren i en 24-timers medicinsk coma. Imidlertid er der ikke noget ønske om at holde Ash i coma de næste 24 timer, så det lykkes Mono med et succesfuldt terningkast at afkorte perioden til 12 timer.

Selv vælger Mono at tage en injektion af Gink-Cor Nanite Speedheal, som giver hende kvalme og hedeture, men som begynder at hele hendes sår og skader (efter 8 timer giver det 1xBODY score i healing). Gruppen bemærker, at Nanite injektionen er temmelig gammel (fra en tid, hvor der stadig var et globalt net, men deres udløbsdato er endnu ikke trådt i kraft). Ligesom cryosengen er der tale om noget velproduceret men gammel teknologi.

Imens har Ariana sendt sin personlige træner (hun har en underling qua sin rolle som Exec karakter) ud for at undersøge området og sikre sig, at der ikke er noget at bemærke. Jeg ruller en 2’er for hans perception, og så ruller jeg en 9’er for de folk, som skjuler sig i området. Han meddeler, at der ikke er noget at bemærke, og sammen med Ariana går han ud og på afstand af boligkomplekset, så Ariana kan foretage nogle opkald til sit arbejde. Hun har brugt sin bureaukratiske viden til at identificere en oplagt medarbejder at kontakte, og hun får fat i Ortega fra HR, som gerne vil dække over, at Susan Marrow ikke dukker op på arbejde den følgende dag. Via Ortega får Ariana også nogle muligheder for at kontakte andre folk. Der er Susans chef, Ashton Guy, og hendes kollega Emmet Binou. Hun efterlader en besked hos Ashton Guys SmartAgent om at tage kontakt til hende angående Kang Ho Jun (men han vender ikke tilbage, og den følgende morgen kontakter hun Emmet Binou angående Kang Ho Jun, men han genkender ikke vedkommende).

Indskudt i alt dette tager vi et afbræk fra handlingen. Jeg deler 320 XP ud til spillerne (jeg har endnu ikke implementeret mit oplæg til alternative XP, men omvendt bruger jeg heller ikke Cyberpunk REDs XP system). Ariana og Ash får forbedret nogle skills. Mono og AX-S forbedrer deres Role Ability fra 4 til 5.

Så bliver døren til lejligheden pludselig sprængt op. En flash bang granat ruller ind og blænder både Mono og AX-S (men AX-S’ cyberware beskytter hendes ører mod braget), og i næste nu stormer fem jamaicanske yardies ind med shotguns. De beordrer Mono og AX-S ned på gulvet, og imens samler de den bevidstløs koreaner op og stikker af dem med. AX-S følger efter dem på sikker afstand, og ser dem køre af sted i en gul, ramponeret varevogn (samme vogn som observeret tidligere), og Ariana hører i det fjerne en varevogn gasse op og brage af sted.

Gruppen er nu i en ny og interessant form for vanskeligheder. Fyren de skulle kidnappe er blevet kidnappet, og deres arbejdsgiver er blevet myrdet. I første omgang bliver løsningen, at AX-S bruger sine kontakter til at identificere kidnapperne. Hun bliver kørt gennem byen af Ariana for at komme hjem til sine afro-amerikanske plejeforældre, Hadrim og Ara, og hun medbringer forsyninger fra lejligheden som gaver. Hendes forældre tager imod hende, og de får en god lang snak om de ting, som plager AX-S, og hun bruger natten hjemme hos dem. Om morgenen meddeler hendes far, at han har haft spurgt omkring, og kidnapperne må være fra Kejser Selassie Gang, som har en lagerbygning som tilholdssted i Chinatown kaldet Den hvide drages bolig, og som har været et tidligere triade-tilholdssted.

Den følgende morgen trekker AX-S tilbage til resten af gruppen for at dele sine oplysninger. Mono vågner op i bedre form, end da hun gik i seng, og cryosengen åbner og slipper Ash fri, og trods sine fortsatte skader er Ash i noget bedre form end aftenen forinden. Men hvad nu? Gruppen snakker frem og tilbage om, hvorvidt der stadig er en opgave for dem at løse (det synes Ash og Ariana, at der er), så gruppen vælger at blive på sagen. Til at begynde med så sender de Ash ud for at sælge bilen og alle værdigenstande i lejligheden, og de ender de med at tjene 4000 EuroBucks på, som blandt andet gør, at Mono kan genskabe softwaren på sit cyberdeck. Lidt yderligere udstyr bliver erhvervet.

Dernæst bliver planen, at Ariana tager ind på sit arbejde for at undersøge, hvem der måtte kende til Susan Marrows projekt, og så er planen at opsøge Kejser Selassie Gang og befri den kidnappede koreaner.

Bemærkninger

En af de ting, der gør det besværligt at spille Cyberpunk RED er regelbogen. Det er en utroligt rodet og besynderligt struktureret regelbog, som gør at man konstant bladrer frem og tilbage efter oplysninger, og de oplysninger er fordelt på mærkelige steder i bogen. Det forstyrrer forløbet i spillet, at hvis vi ikke slår op i en PDF, så kan det kræver megen bladren frem og tilbage for at finde de rette afsnit.

En drilsk ting i Cyberpunk RED er healing. Det er et dødeligt og blodigt system, og når først en karakter er såret, kan det tage tid at komme tilbage i styrke igen, da healing primært sker mellem scenarier og ikke undervejs. Det er ikke befordrende for længere scenarier. Heldigvis er der højteknologisk healing, som f.eks. SpeedHeal (som ikke er den nanite-udgave vores karakterer bruger, og som jeg fandt inspiration til ved at slå op i Cyberpunk 2020-regelbogen, da jeg under udstyr og healing-reglerne ikke kunne finde helbredende medicin). Ved et rent tilfælde faldt jeg efterfølgende over Cyberpunk REDs udgave af SpeedHeal, som er en Phamaceutical item, som kun Medic karakterer kan producere, og derfor kun er omtalt under Medic karakterernes Medical Tech skill. Den slags er ikke på markedet (optræder på ingen indkøbslister), og de er ikke omtalt eller beskrevet i afsnittet om skader, helbredelser og hospitaler. Cryotanks er dog på indkøbslisterne, men de kan kun anvendes med Medical Tech færdigheden, som kun Medic karakterer har. Medic karakteren har monopol på anvendelsen af medicinsk teknologi, og det er fint til at skabe en niche for den karakter, men når karakteren ikke er i spil, så er der brug for klare retningslinjer på, hvad man så gør (udover at man bliver indlagt i 4 timer på et hospital og får en regning med hjem bagefter). Med oplysninger spredt ud over bogen, og højteknologiske pharmaceuticals gemt inde under Medic karakteren er det ikke nemt at få et fingerpeg for, hvad helbredelse højteknologisk medicin kan levere, men på den anden side uden en Medic i gruppen er det ifølge reglerne 100% utilgængeligt.

En tredje ting er økonomien i spillet. Den billigste bil koster 30.000 Eurobucks. For kun 2400EB kan jeg få to cyberarme, to cyberben, to cyberøjne, en cybersuite og neural link. Det er nærmest umuligt at bruge mere end 10000 EB på at fylde en karakter op med cyberware. Med en stjålen bil i deres besiddelse har karaktererne i teorien adgang til 30.000 Eurobucks, og der er ikke længere det stykke cyberware, våben og software, de ikke kan købe. Det dyreste cyberdeck, hackeren kan købe koster kun 1000EB, og selv pimpet med alskens hardware, bliver den samlede pris ikke mere end 1600EB. En cryotank har en værdi af 5000EB, så gruppens Medic er karakteren med det næstdyreste grej efter Nomad, som har adgang til sin families bilpark.

Fartøjer er det absolut dyreste i Cyberpunk RED. På den ene side er det muligvis et forsøg på at gøre cyberware og netrunning grej til allemandseje, så diverse bander kan rende rundt med boostede medlemmer, men omvendt mangler der skrotbiler på indkøbslisten, for det virker besynderligt at køretøjer er så enormt meget dyrere end alt andet. Konsekvensen er, at protagonisterne konstant rejser med det offentlige, eller at man erhverver sig en bil på samme måde, som man erhverver sig rumskibe i Star Wars: Edge of the Empire eller Traveller ved at stifte en betydelig gæld, eller at vores karakterer noler enhver bil, de kan komme i nærheden af, da der er virkelig mange penge i det. Konklusionen må nok blive, at der er en mængde skrotbiler til få penge ude på gaderne, men disse figurerer ikke på indkøbslisterne. Og apropos bogens layout, så er køretøjer ikke på indkøbslisterne, hverken de første indkøbslister i første del af bogen, eller Night Market indkøbslisterne bagerst i bogen, men derimod i afsnittet om Vehicle Combat i kampsektionen.

Efter en tur på Reddit er det tydeligt, at bilpriser er et tilbagevendende emne for brugerne, og der er følgende konklusioner at drage:

  • Designerne lavede en fodfejl, og de havde ikke tænkt priserne igennem, da de forsøgte at konstruere en niche til nomad karakteren.
  • Rådet er, at man læser mellem linjerne, og biler er yderst sjældne, og det er alskens besvær med registrering af biler, og man kan generelt ikke få mere end en brøkdel for dem. Afsnittet om at komme rundt i Night City er dog ikke videre hjælpsomt, f.eks. “Don’t expect the inner-city world of the Time of the Red to be much like the 20th century—a network of crowded freeways, packed trains, and swarming airports. Instead, think of it as a patchwork of badly up-kept roads, abandoned airports, and trains plagued by gangs and intermittent service.” (p.322)
  • Et element i Cyberpunk RED er, at der er mangel på ting, og infrastruktur er brudt sammen (men tænk ikke for meget over, hvor nemt tilgængeligt cyberware er kontra biler)(og tænk heller ikke for meget over, hvordan folk kommer rundt i byen, men næsten al bevægelse sker til fods).
  • Erhvervelse og salg af grej bør spilles fuldt ud fra anvendelse af reglerne for Fixers og Night Markets til spilleder er besværlig med sine NPC købere og sælgere.

Måske er det løsningen at tage fat i og spille mere stramt efter Fixer reglerne og Night Market reglerne? Det har den ulempe, at man midt inde i spillet, aktiverer et subsystem af regler, og det kan være distraherende, hvis man er opslugt af et handlingen i et scenarie – men reglerne for at opstille et Night Market er frustrerende vage (der er en reference under fixerens Operator Rank 5 and 6: “Once per month, working with other Fixers of your rank, you can set up a Night Market.” (p.160). Uheldigvis er vores fixer kun på Operator Rank 4, så der kan end ikke opstilles et månedligt marked, men fixere har Reach under deres Operator Rank, som angiver højeste kvalitetsniveau af udstyr, der kan anskaffes uafhængigt af evnen til at opstille Night Markets, og der kan vores fixer skaffe op til Expensive Items.

I denne omgang har jeg ladet spillerne få 4000EB for bil og værdigenstande fra lejligheden og givet dem mulighed for at købe udstyr ind for op til 4000EB. Muligvis burde jeg have sat et loft på, hvad der kan købes af kvalitetsting ved kategorien Expensive Items. Heldigvis er det nok til at restaurere netrunners programsuite, så han igen kan hacke løs.

Summa summarum: Cyberpunk RED er noget rod at finde rundt i. Oplysninger er spredt alle mulige mærkelighed steder. Tilstræbelsen efter at tildele nogle karakterer nicher synes at have givet bagslag, idet karaktererne får monopol på visse handlinger, og det lukker spillet ned på samme områder, når de karakterer ikke er med i spillet.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Cyberpunk RED: Forlorn Hope – episode 5

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: