Dungeon Design: Undere & mysterier – meta-elementet

Hulegangen IUdforskningen af huler og grotter i rollespil handler om mødet med det ukendte. Ikke kun for de eventyrere, som bevæger sig ned i grotterne, men også for spillerne, som udforsker fiktionen gennem deres karakterer. De kommer gennem udforskningen i kontakt med en verden af undere og mysterier, en verden fyldt med skatte, fælder og monstre – og besynderlige oplevelser, som nogle gange giver en større mening for spillerne end for eventyrerne – og det er meta-elementet.

Dungeon Design: Undere & Mysterier – Meta-elementet er en artikel i serien om, hvordan man laver oldschool dungeons og dungeon crawls til fantasy-rollespil. Artiklerne tager udgangspunkt i reglerne til Hinterlandet, men retningslinjerne kan bruges i andre rollespil som f.eks. Dungeons & Dragons og Pathfinder.

Undere og mysterier er flygtige størrelser. De er uhåndgribelige, de er ikke til at erobre, men derimod en del af oplevelsen og en del af belønningen for at udforske huler. De inviterer spillerne til gennem deres karakterer at opleve dem, at undersøge dem og at udforske dem. Med ord og beskrivelser maler spilleder billeder af det udforskede, og ved at tildele af eventyrpoint for mødet med underet og mysteriet kan det også signaleres rent spilmekanisk, men nogle undere og mysterier er rummer et ekstra lag, som sigter mod publikum, som ved mere end fortællingens protagonister og derfor får en ekstra indsigt – som i TV og film, hvor et kamera kan zoome ud og afsløre detaljer om et fænomen, som heltene ikke er i nærheden af at forstå, og det giver derfor publikum en ekstra oplevelse.

På samme vis kan man introducere et meta-element i Hinterlandet, hvor spillerne belønnes for at komme med indsigter, der ligger uden for deres karakterers rækkevidde, og belønningen gives derfor for at komme med den uden for spillet – dvs. spilleren skal ikke introducere sin indsigt via sin karakter, men komme med den over for de andre spillere. F.eks. i et modul til Hinterlandet udforsker eventyrerne en besynderlig ruin, som i virkeligheden er et nedstyrtet rumskib. Det er uden for karakterernes formåen at indse, at de er i gang med at udforske et rumskib, men det er viden, som spillerne med stor sandsynlighed vil afdække i løbet af udforskningen. I det øjeblik en spiller sætter ord på dette, bliver spilleren og de andre spillere berettiget til eventyrpointene.

Formålet med dette er at kunne skabe ekstra indhold i scenarierne og berette en større historie om mysterierne og underne ude i hulerne, som karaktererne aldrig vil gøre sig forstand på, men som taler direkte til spillerne. Fortæl spillerne straks, når belønningen aktiveres (“korrekt identificeret, det tjener I 50 eventyrpoint på”).

Brug meta-elementet til den større historie, og brug den til at inddrage spillerne som et aktivt publikum, der ligesom deres karakterer forundres og er med til at undersøge fiktionen. Lad evt. spilleren, der kommer med indsigten få en større bonus (“korrekt, identificeret, det får du 75 eventyrpoint for, og resten af jer får 50 eventyrpoint”).

Andre artikler i serien Dungeon Design er

Følg Stemmen fra ådalen via dens facebook-side, og deltag i udviklingen af Hinterlandet og oldschool-rollespil på Hinterlandets facebook-side.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “Dungeon Design: Undere & mysterier – meta-elementet

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: