[Hinterlandet] Troldkarl Jägrichs Vejvisermagi

Troldkarlen Jägrich fra de nordlige skove siges at have udviklet disse formularer på vej sin over bjergene for at kunne finde vej først til Kejserriget og siden gennem Kejserriget. Bønder og andet godtfolk uden forstand på magi har den overbevisning at troldfolk lærer hinanden disse formularer ved korsveje.

Til Hinterlandets nye magisystem skal udvikles en stribe formularer til det område, som kaldes Ars Minor, og de følgende formularer siges at være udviklet af magikeren Jägrich.

Spilmekanisk: Magikere har magipoint alt efter deres niveau: For niveau 1 til 5 har de følgende antal: 0/2/3/4/5. Magikere kan vælge at spendere 3 evnepoint (som heler med 1 point om dagen) i stedet for et magipoint fra de to evner, som troldfolk har bundet deres magiske evner op på.

Magi-tjek er intelligensbonus + niveaubonus + 1t20. Magisk angreb er intelligensbonus + niveaubonus + 1t20 mod modstanderens magiske forsvar.

Formularer er knyttet til magi-skoler, der angiver, hvor nemme de er at lære. Hver formular koster et eller flere magipoint at aktivere (og hvert magipoint kan erstattes af tre evnepoint). For alle formularer gælder det, at magikeren skal lave et terningkast, da fordelagtige kast kan spare magipoint og uheldige kast kan resultere i korruption.

Troldkarl Jägrichs Vejvisermagi

Den forgjorte garnnøgle

Skole: naturmagi; Pris: 1 magipoint; Varighed: speciel

Formularen fortryller en garnnøgle eller tilsvarende, som ruller af sted, indtil den når frem til det sted, som magikeren har bedt den om at rulle hen til.

Magikeren messer hen over en garnnøgle eller sammenrullet kugle af reb, snor, tarme eller tilsvarende sammenrulleligt materiale, og derefter slippes kuglen eller garnnøglen løs, og den begynder at rulle af sted i retning mod det sted, som magikeren har bedt om.

Effekt: Garnnøglen ruller i retning af det sted, som magikeren har bedt om. Kuglen ruller langsommere end gangtempo, og den trevles op, som den ruller af sted og efterlader en ledetråd for væsner at følge. Kuglen kan trille op til 500 meter, og den kan rulle, hvor gående kan nå, men den går i stå ved døre og lignende, indtil de åbnes.

Fortryllelsen ophører, når garnnøglen når sit mål, har rullet 500 meter eller bliver ødelagt.

Aktivering: Når formularen aktiveres, foretages et magi-tjek mod sværhedsgrad 10. Hvis det er succesfuldt, er formularen aktiveret. Hvis tjekket fejler med 4 eller mindre, koster forsøget ikke et magipoint (eller evnepoint). Rulles en naturlig 1’er, erhverves et korruptionspoint, og garnnøglen optrevles og falder sammen. Rulles en ekstrem succes, koster formlen ikke magipoint (eller evnepoint). Hvis formlen fejler, lykkes det ikke at fortrylle garnnøglen.

Det fortryllede møl

Skole: naturmagi; Pris: 1 magipoint; Varighed: Op til 10 minutter

Magikeren fremmaner et møl, som flakser i retning af nærmeste art væsen, som magikeren har beordret den til at finde.

Magikeren messer hen over et en sommerfugle- eller mølpuppe, en nullermand eller en støvbold, og magien forvandler det til en puppe, og ud af den kravler et gråt, lille møl, som flakser af sted mod sit mål på magikerens bud.

Effekt: Møllet flakser af sted langsommere end gangtempo, og så længe magikeren eller en allieret holder øje med den, kan man følge møllet. Møllet flyver i retning af nærmeste type af væsen, som magikeren har bedt møllet om at finde, og møllet vil flyve gennem åbninger, som det er lille nok til at passere, hvis ruten ellers er spærret.

Formularen varer, indtil møllet når frem til det angivne mål, indtil 10 minutter er gået, eller indtil magikeren og allierede taber møllet af syne.

Aktivering: Når formularen aktiveres, foretages et magi-tjek mod sværhedsgrad 10. Hvis det er succesfuldt, er formularen aktiveret. Hvis tjekket fejler med 4 eller mindre, koster forsøget ikke et magipoint (eller evnepoint). Rulles en naturlig 1’er, erhverves et korruptionspoint, og møllet viser sig at være en irriterende stikflue. Rulles en ekstrem succes, koster formlen ikke magipoint (eller evnepoint). Hvis formlen fejler, kravler ikke et møl ud af puppen.

Den forheksede tøjslange

Skole: naturmagi; Pris: 1 magipoint; Varighed: speciel

Magikeren fortryller nogle stykker klæde, som snor sig sammen og forestiller en tøjslange, som snor sig af sted på gulvet i retning af den ting, som magikeren søger.

Magikeren messer hen over stofstykkerne, som bliver til en harmløs stofslange sammensat af klæde, og klædet snor sig af sted med højt løftet hoved. Slangen snor sig i retning af den ting, magikeren har bedt den finde.

Effekt: Slangen snor sig af sted langsommere end gangtempo, og så længe magikeren eller en allieret holder øje med stofslangen, kan gruppen følge den. Slangen snor sig i retning af den udvalgte ting inden for 500 meter, og den kan sno sig gennem bittesmå åbninger, under døre og des lignende.

Formularen ophører efter 10 minutter, efter at have bevæget sig 500 meter, hvis stofkæden ikke er under opsyn af magikeren eller allierede, eller indtil stoformen når sit mål.

Aktivering: Når formularen aktiveres, foretages et magi-tjek mod sværhedsgrad 10. Hvis det er succesfuldt, er formularen aktiveret. Hvis tjekket fejler med 4 eller mindre, koster forsøget ikke et magipoint (eller evnepoint). Rulles en naturlig 1’er, erhverves et korruptionspoint, og det udvalgte klæde bryder i brand og forkuller på få øjeblikke. Rulles en ekstrem succes, koster formlen ikke magipoint (eller evnepoint). Hvis formlen fejler, lykkes det ikke at fortrylle slangen, og den kan ikke formes af genstandene.

Skiltesnak

Skole: naturmagi; Pris: 2 magipoint; Varighed: 5 minutter

Magikeren anråber et vej- eller gadeskilt med trolddomsord, og skiltet fortrylles, og magikeren kan nu udspørge skiltet om retninger. Det fortryllede skilt kan nu tale og svare på magikerens spørgsmål.

Effekt: Ved succesfuld aktivering af formularen kan magikeren få besvaret et spørgsmål, og for hver 4 point rullet over sværhedsgraden (ved 12, 16, 20 etc.), kan magikeren få besvaret yderligere et spørgsmål.

Det fortryllede skilt kan besvare følgende spørgsmål:

 • hvor fører (en af) vejen(e) hen? (Hvis skiltet står f.eks. ved en korsvej, er hver af vejene et separat spørgsmål)
 • hvor sande er skiltets oplysninger?
 • har nogen passeret for nyligt?
 • hvem har passeret?

Aktivering: Når formularen aktiveres, foretages et magi-tjek mod sværhedsgrad 8. Hvis det er succesfuldt, er formularen aktiveret. Hvis tjekket fejler med 4 eller mindre, koster forsøget ikke et magipoint (eller evnepoint). Rulles en naturlig 1’er, erhverves et korruptionspoint, og skiltet forbliver animeret og det fyldes med en djævelsk trang til at dræbe magikeren. Rulles en ekstrem succes, koster formlen ikke magipoint (eller evnepoint). Hvis formlen fejler, forbliver skiltet stum og nægter at besvare spørgsmål.

Stifindersyn

Skole: naturmagi; Pris: 2 magipoint; Varighed: 5 minutter

Formularen giver magikeren en vision af, hvad der venter forude. Magikeren messer lavmælte trolddomsord og placerer sin hånd på stien, hvor den deler sig, og et billede af, hvad der venter den ene retning danner sig for magikerens indre blik

Effekt: Magikeren får et varselssyn af, hvad der venter forude på stien. Varselssynet er af den første fare på stien, inden for en dagsrejse, og hvis ingen fare venter, så af det første møde på stien inden for to dagsrejser. Varselssynet giver en indikation af, hvor på stien mødet vil finde sted.

Aktivering: Når formularen aktiveres, foretages et magi-tjek mod sværhedsgrad 8. Hvis det er succesfuldt, er formularen aktiveret. Hvis tjekket fejler med 4 eller mindre, koster forsøget ikke et magipoint (eller evnepoint). Rulles en naturlig 1’er, erhverves et korruptionspoint, og magikeren får et varselsyn om en ven eller slægtnings kommende død. Rulles en ekstrem succes, koster formlen ikke magipoint (eller evnepoint). Hvis formlen fejler, modtager magikeren ikke noget varselssyn.

Tidligere omtalte formularer

Heksemester Viavolus’ sortekunstner

 • Sjælens livsgnist
 • Hadske ord
 • Dødens dørvogtere
 • Dødens greb
 • Lemmelammelse

Det var andet sæt formularer. Formularerne har færre effekter end tidligere, men til gengæld forventes magikere at have flere af dem, og de forventes at finde dem i tryllebøger og i skriftruller eller stjæle dem fra konkurrenter. Formularerne kan enten være ‘mestrede’, hvor en tryllebog ikke behøves, eller uøvede, hvor en tryllebog behøves.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

7 kommentarer til “[Hinterlandet] Troldkarl Jägrichs Vejvisermagi

 1. Spændende formularer. Jeg er ret vild med den stemning, som der er i fomularerne!

  Jeg må lige spørge med garnnøglet og tøjslangen. Hvad er begrænsningerne på hvad de kan sendes i retning af…
  Er det “til prinsessen”, til “nærmeste magiske skat / nærmeste skatkammer”, eller “find vej uden om fælden”?

  Like

 2. Begrænsningerne er ret åbne. Det er formularer, der inviterer til et tolkningsrum, hvor uheldig brug kan medføre uheldige konsekvenser (tænk f.eks. historien om Mickey Mouse som troldmandens lærling, hvor de animerede koste går helt amok). Det er noget af tanken bag formularerne, at formularen skal skabe en ‘rollespilssituation’, enten fordi man desperat render i hælene på formularerne gennem farlige områder, eller fordi man kommer mærkelige steder hen med ens kommandoer.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: