Hinterlandet – Magidesign: Troldegæld – magiens korruption

Opslugt af et begær efter troldekongernes hemmelige kundskaber, forbandede De udødelige alle trolde, så de blev stupide, farlige væsner. Kun et fåtal af troldekongerne, der skjulte sig dybt under jorden, gik fri af forbandelsen, da de værnede sig imod De udødeliges trolddom, men prisen var høj, for de tåler ikke længere solens stråler, som vil forvandle dem til sten. Troldekonerne gik fri af De udødeliges forbandelse, og de tog sig en grum hævn ved at lære mennesket trolddom. De gav mennesket Dragemagi, nekromanti og naturmagi, men magien kom med en pris, som kaldes troldegæld.

Hinterlandet er ved at få et nyt magisystem (indledende indlæg her), og trolddommens historie eller baggrunden for magi er flettet ind i Hinterlandets mytiske historie (læs her og mere her). En række af de nye formularer er blevet præsenteret i et par tidligere indlæg, og denne gang skal det gælde korruptionsreglerne. Magi korrumperer, og det kaldes for troldegæld.

Troldegæld har i tidligere magi-indlæg været kaldt korruption og korruptionspoint, men fremover hedder det troldegæld. Inden for hver af de magiske traditioner, kommer troldegæld sig til udtryk på forskellige vis, og nekromantikere, dragemagikere osv., har hver deres specifikke udtryk for troldegælden.

Troldegæld – spilmekanik

Hver gang en magiker fumler en magi-test, og den risiko er der, hver gang en trylleformel fra Ars Minor teknikken eller en metode fra Ars Major-teknikken anvendes. Hver gang der fumles, optjenes et point i troldegæld. Visse andre praksisser kan også optjene point i troldegæld.

Troldegæld kan bruges på flere forskellige måder:

Prisen for troldegæld – hver gang en karakter optjener et point i troldegæld, rulles 1t20, og hvis resultatet er lavere end antallet af point i troldegæld, finder en hændelse sted, som er gradbøjet efter hvor mange point i troldegæld, man har.

 • Effekterne er alt fra at udløse stormvejr og katastrofer til endegyldige transformationer af karakteren. Des flere point man har og des højere niveau man har, des kraftigere er effekten. Prisen for troldegæld er årsagen til at troldfolk gerne vil reducere deres troldegæld.
 • På niveau 9+ har troldfolk chancen for at opnå deres trolddomsskoles yderste forvandling: Dødekonge, levende grav, drage, Den fortærende flamme, Himlen åbnes/Mimesis.

Troldegæld som fristelse – spilleder kan tilbyde spilleren at slette et point mod at karakteren giver efter for en fristelse. Hvis spilleren indvilliger, og karakteren efterkommer fristelsen, må der slettes et point.

 • Fristelserne er et værktøj til at lokke spillerne på afveje, skabe større problemer eller få spillerne til at interagere med områder, som de enten har overset, ignoreret eller allerede gennemskuet er for farlige at røre ved. Fristelsen kan skabe problemer for karakteren eller dennes allierede på kort eller lang sigt, men det må ikke føre karakteren direkte ind i en dødbringende situation (f.eks. få karakteren til at røre ved noget, som udløser et save or die tjek). Inspirationen er hentet fra Warhammer 4th edition og fra Numenera.

Mærket af troldegæld – Spilleren veksler X point troldegæld til et mærke. Hvert mærke er en permanent vansiring af karakteren (f.eks. blod bliver sort og tyktflydende, øjnene bliver til blanke øjenæbler, kroppen stinker af råddent kød, huden bliver ligbleg og kold), og med hver vansiring følger en bonus-evne. Men bonus-evnen er kun aktiv så længe man har en pulje af troldegæld.

 • Mærket af troldegæld er både en måde at slippe af med troldegæld, idet man spenderer point på hurtigt at slippe af med troldegælden, men samtidig med får man en potentiel bonus, som træder i kraft, når man har en vis mængde point i troldegæld, og des højere niveau, man har, des mere troldegæld kræver det at aktivere evnerne.
  • Nekromantiker: stinker af råddent kød, øjenæbler er livløse, huden er ligbleg og kold, blod er sort og tykt, huden strammes om negle og tænder
  • Dragemagiker: skællet hud, klør, gule øjne, hedt blod, guld bliver varmt ved berøring
  • Naturmagi: Grønt blod, ukrudt i vildtvoksende hår, huden bliver barket, intens duft af friske og visne planter, grønne vener, drysser muld
 • Evnerne er følgende typer: (bonussen stiger på niveau 6)
  • Ekstra livspoint: +5/+10 livspoint
  • Ekstra magipoint: +1/+2 point
  • Resistent: +2/+4 resistensbonus til en type resistens
  • Social bonus: +2/+4 bonus til en social færdighed (forhandle, true, bestikke, lyve etc.)
  • Indsigt: Evne, der lader spilleren stille et spørgsmål om hulesystemet
  • Troldehvisken: Evne til at indsamle rygter

Spilleren vælger selv hvilken evne, der købes, når man spenderer X troldegæld (sandsynligvis tre point), og evnerne er (sandsynligvis) aktive ved niveau+2 troldegæld.

Troldegælden indkræves – når troldfolk dør, foretages en test for at se, om det har en yderligere konsekvens (såsom nekromantikere, der lever videre som dødninge). Konsekvensen er afhængig af karakterens niveau.

 • Primært en art kulør, der fortæller karakterens endelige skæbne, men også noget som kan blive oplæg til et nyt eventyr, når magikerens allierede er nødt til at ‘rydde’ op efter deres faldne kammerat.

Der er stadig en række detaljer, som er åbne og ikke helt fastsatte, som f.eks. udformningen af hændelsestabellerne for, hvad der sker, når man får et point troldegæld og ruller lavere end antallet af point troldegæld. Du kan være med til at udforme detaljer og komme med ideer – enten ved at kommentere her eller i Hinterlandets facebook-gruppe eller Hinterlandets reddit-gruppe eller evt. ved at twitte mig dine tanker.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “Hinterlandet – Magidesign: Troldegæld – magiens korruption

 1. Troldegæld er sejt. En gæld er noget man betaler tilbage, med renter.

  Hvad er det troldekonerne gerne vil opnå ved at lære mennesker trolderi? Hævn over de udødelige, men hvordan mere konkret kan mennesker med trolddomskraft hjælpe troldene med at få hævn?

  Skal man stjæle skatte på den solbeskinnede overflade og bringe ned i dybe huller?

  Skal man smadre templer, føre troende i uføre?

  Eller er det at skabe kaos ved at kanalisere voldsom og katastrofal magi, der styres af troldene?

  Burde man ikke kun optjene gæld, når det lykkes at kaste magi?

  Sejt at man gradvist forvandles til en dødning eller drage.

  Går ens gæld i arv til sine børn?

  Skal man kæmpe på dommedag sammen med troldene?

  Liked by 1 person

 2. Det er mange gode spørgsmål, og mange af dem, som endnu står ubesvarede. Til dels fordi jeg ikke er nået dertil i udviklingen, men også fordi visse dele, vil jeg udforske ikke spilmekanisk, men via fiktionen.
  Dog er der noget ved ideen om, at troldegæld kan gå i arv, og der er de troldefødte børn, som er mærkede af tidligere generationers troldfolks gerninger.

  Angående optjeningen af gæld, så kan jeg godt se, hvorfor optjeningen skulle ske ud fra brugen af formularer, men da troldfolks kerneaktivitet er at bruge formularer, vil jeg helst ikke have at gælden skal optjene sig for hurtigt. Så hellere give troldfolk muligheden for at kunne vende et fejlet tjek til en succes ved at optjene troldegæld. Det kunne evt. være en evne/mærke, som troldfolk kan vælge, så spilleren selv vælger, om denne vil gå en farligere vej i retning af forgældelse.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: